General Motors maakt vanaf 2035 alleen nog maar elektrische wagens

De Amerikaanse autobouwer General Motors wil vanaf 2040 volledig CO2-neutraal zijn. Een van de manieren om dat te bereiken is om vanaf 2035 geen enkele diesel- of benzineauto meer op de wereld los te laten, kondigt het bedrijf donderdag aan.

Het is een ambitieuze doelstelling. Op dit moment is namelijk nog maar 25 procent van de auto’s die GM maakt energieneutraal. Tegen 2025 wil het bedrijf 30 volledig elektrische modellen hebben en 40 procent van zijn Amerikaanse vloot moet tegen dan hybride zijn.

Het bedrijf pompt de komende vijf jaar 27 miljard dollar (22 miljard euro) in het plan. Met dat geld wil het zijn batterijtechnologie verbeteren, twee fabrieken uitbreiden en een nieuwe fabriek bouwen in Ohio.

Fabrieken

Maar dat is niet de enige manier van GM om aan zijn beloftes te voldoen. In 2030 moeten al zijn Amerikaanse fabrieken op volledig duurzame energie werken, tegen 2035 volgt de rest van de wereld. GM heeft 118 fabrieken in de VS en is daarbuiten actief in 16 landen. In België had de automaker een fabriek tot 2011, tot Opel besloot zich af te splitsen van GM en uiteindelijk ook de Antwerpse Opel-fabriek sloot.

General Motors is jaarlijks goed voor 137 miljard dollar omzet en 7 miljard dollar winst. In september kondigde het bedrijf aan dat het investeert in de waterstofautomaker Nikola. Als die deal er komt, want hij hangt aan een zijden draadje, draagt die ongetwijfeld bij aan de steile ambitie.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20