Nikola stevig onderuit omdat CEO geen garanties kan geven over levensbelangrijke deal met General Motors

Waterstofwonderkind Nikola heeft een volatiele dag achter de rug op de beurs. Het bedrijf dat waterstoftrucks bouwt, maar onlangs zware klappen kreeg na een vernietigend rapport, schijnt beleggers niet volledig af te schrikken.

Een interview met nieuwbakken CEO Mark Russel veroorzaakte veel heisa rond het aandeel van Nikola. Russel kwam bij CNBC tekst en uitleg geven bij de opmerkelijke deal met General Motors en het vertrek van pionier en ex-CEO Trevor Milton.

Dat stuurde het aandeel van Nikola in stevige pas omhoog. Voor het interview trok het aandeel 27 procent hoger. Maar de inhoud van Russels babbeltje schoot blijkbaar tekort. Op het einde van de beursdag eindigde Nikola in de min met zowat 8 procent.

Een deal van 2 miljard

De reden is duidelijk. Begin december loopt de twijfelperiode voor de deal tussen Nikola en General Motors af. Die zou zowat 2 miljard dollar waard zijn en gaf een enorme credibiliteit aan het project van Nikola. Maar dat was voor de beruchte brandbrief die shorter Hindenburg twee dagen na de bekendmaking dropte.

Russel zei dat er nog steeds gepraat wordt met GM over batterijen en brandstofcellen en zelfs nog een elektrische pick-up. Meer dan dat wou hij echter niet kwijt.

‘Dat zijn allebei interessante dingen voor ons’, zei hij over de technologie voor General Motors. ‘We blijven erover praten.’ Opnieuw: als er geen deal wordt bereikt tegen 3 december, loopt Nikola ettelijke miljarden mis.

De aandelenconstructies van Milton

Er kwam ook eerder karige commentaar over de vorige CEO Trevor Milton. Die moest opstappen nadat hij de verklaringen van Hindenburg niet afdoende kon weerleggen. Maar Milton bleef niet achter met lege handen. Hij heeft 91,6 miljoen aandelen van het bedrijf en de lock-upperiode voor die aandelen loopt af op 1 december. Een deel van die aandelen heeft Milton wel weggegeven aan het personeel, hij blijft nog over met slechts 85,6 miljoen. In totaal zijn er zowat 360,9 miljoen aandelen van Nikola in omloop, Milton is dus hoofdaandeelhouder.

Om het nog wat ingewikkelder te maken zijn de eigenaars van 136,5 miljoen aandelen overeengekomen om hun lock-up te verlengen naar 31 april 2021. 39,8 miljoen van die aandelen zijn in het bezit van T&M Residual. Dat bedrijf is in handen van Milton, maar wordt bestuurd door Russel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20