Nikola-oprichter Trevor Milton stapt op na brandbrief van shorter

Trevor Milton – Nikola

De oprichter van elektrische truckbouwer Nikola stapt vrijwillig op. Miltons exit komt er nadat een shorter een bommetje publiceerde over zogezegd frauduleuze praktijken bij Nikola.

De truckbouwer Nikola vaart op woelig water. Na twee weken vol schandalen, kondigt het bedrijf aan dat oprichter Trevor Milton vrijwillig opstapt als voorzitter van de raad van bestuur. Daarmee stapt hij ook volledig uit het bedrijf. Milton wordt opgevolgd door Stephen Girsky, ex-topman bij General Motors, dat zich in Nikola heeft ingekocht.

De exit van Milton is een rechtstreeks gevolg van een publicatie van Hindenburg. Dat is een shortseller die een lange lijst beschuldigingen, onder andere van fraude en valse beloftes, naar Nikola uitte.

De niet-rijdende truck

Die publicatie had het effect van een bermbom: het aandeel van Nikola stortte in elkaar. Niet onlogisch, al snel konden enkele aantijgingen ook geverifieerd worden. Zo blijkt de truck die Nikola in 2018 presenteerde in een filmpje, niet echt te rijden.

Nikola schoot in het defensief. Trevor Milton, die aan de wieg van Nikola stond, publiceerde een punt-voor-punt weerlegging van de beweringen van Hindenburg, maar niet iedereen leek overtuigd. De man lanceerde ook een lange reeks tweets ter verdediging van zijn bedrijf en uiteindelijk kwam de Amerikaanse beurswaakhond SEC zich moeien. Zij richten een onderzoek in naar Nikola en Hindenburg. Ook enkele investeerders van het eerste uur schoten te hulp. ‘Nikola is misbegrepen als bedrijf’, klonk het. ‘Het is namelijk een bedrijf dat geen auto’s wil verkopen, maar waterstof aan de man wil brengen.’

General Motors

De aanval op Nikola kwam er enkele dagen nadat een miljardendeal met General Motors werd bekendgemaakt. Het bedrijf zou er technische expertise aanbrengen, naast een serieuze kapitaalinjectie. Maar het geeft natuurlijk ook andere verhoudingen in de raad van bestuur.

Exit Milton dus, en het lijkt er ook naar dat de man het hoofdstuk Nikola volledig achter zich laat.

‘Nikola zit in mijn bloed en zal dat ook altijd zijn maar de focus moet nu op het bedrijf en zijn missie om de wereld te veranderen, komen, niet op mij’, zegt Milton in een persbericht. ‘Dus heb ik de moeilijke beslissing gemaakt om een stap opzij te doen als uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur. Nikola oprichten en het laten groeien naar een bedrijf dat de transportsector ten goede gaat veranderen en dat ons klimaat zal beschermen, is een grote eer geweest.’

Nikola heeft er intussen een interessant parcours op de beurs op zitten. De pick-upbouwer is er intussen zowat 13 miljard dollar waard.

Lees ook: