Beurswaakhond onderzoekt elektrische autobouwer Nikola na beschuldigingen van fraude

De Amerikaanse beurswaakhond SEC zal de beweringen van shortseller Hindenburg nader bekijken. Die laatste beweert dat elektrisch truckmerk Nikola gebouwd is op leugens en fraude. Het aandeel kelderde.

De saga rond de elektrische truckbouwer Nikola blijft duren. Het aandelenwonder kreeg op vrijdag een vernietigend rapport van shortseller Hindenburg over zich heen. Fraude, leugens. Hindenburg spaart de roede niet en leek ook met stevige bewijzen aan te komen zetten. Het resultaat laat zich raden: het aandeel dook 15 procent in het rood.

Op maandag kwam er dan een antwoord van Nikola-CEO Trevor Milton, die punt per punt de aantijgingen van Hindenburg weerlegde. Het enige doel van Hindenburg is om het aandeel van Nikola te laten zakken zodat het kan cashen, was de boodschap van Milton.

SEC moeit zich

Het was dus een kwestie van tijd eer de beurswaakhond zich ermee ging bemoeien. Op vrijdag had Milton al aangekondigd dat Nikola vragende partij was voor een onderzoek van de SEC. Vandaag raakt bekend dat dat ook zal gebeuren.

Dat zal mogelijk opheldering brengen. Er zijn vooral veel vragen bij een filmpje waarin een Nikola One-truck van een berg lijkt te rijden, maar waarvan nu is vastgesteld dat hij slechts rolt.

Daarnaast stellen analisten zich al even vragen bij de cijfers en beweringen van Trevor Milton. Maar in het achterhoofd van veel investeerders bloeit het succesverhaal van Elon Musk. Ook over de aflevertijd en productiecapaciteit van Tesla werden tot twee jaar terug regelmatig vragen gesteld. Intussen is Tesla een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Niemand wil dus de boot missen. Maandag ging het aandeel na een lastig begin weer 11,3 procent hoger.

General Motors

De geloofwaardigheid van Nikola kreeg net vorige week wel een stevig boost door een miljardendeal met General Motors. De deal, die 2 miljard waard is, geeft Nikola ook meteen de technische expertise van General Motors en die zo gewaardeerde productiecapaciteit.

Voor wie dacht dat General Motors een kat in een zak had gekocht, de autogigant drukte nogmaals zijn vertrouwen in Nikola uit in een persbericht.

‘We moeten naar het GM-Nikola-team kijken in termen van alle kansen die de deal creëert. We weten dat het een win-win is omdat GM potentiële besparingen kan spotten aan Nikola’s kant en ook aan onze kant’, zegt CEO Mary Barra.

‘We hebben dan ook een uitgebreid onderzoek van de boeken gedaan voor we deze deal afsloten.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20