General Motors presenteert zijn Hummer EV, een elektrisch monster van 1.000 pk

Pickups zijn de laatste tijd razend populair. En nog meer als ze elektrisch zijn. Veel fabrikanten, waaronder Tesla, hebben al aangekondigd dat ze binnenkort een eigen model op de markt zullen brengen. Maar General Motors lijkt een van de snelste te zijn met zijn GMC Hummer EV, die bovendien indrukwekkende technische eigenschappen kan voorleggen.

General Motors is van plan om de volgende vier jaar niet één, maar vier modellen van de Hummer EV te produceren. De primeur is voor het krachtigste model, dat op 1.000 pk kan rekenen, in drie seconden van stilstand tot 100 kilometer per uur kan optrekken en een bereik heeft van ongeveer 560 kilometer.

Voor een dergelijk vermogen heeft het voertuig drie motoren. Dit zal duidelijk de duurdere versie zijn. De richtprijs is 112.595 dollar. De eerste leveringen starten in de herfst van volgend jaar.

De overige drie modellen worden in de volgende vier jaar uitgebracht:

  • Hummer EV3X: drie motoren, 800 pk en een actieradius van 480 kilometer voor 99.995 dollar.
  • Hummer EV2X: twee motoren, 630 pk en een actieradius van 480 kilometer voor 89.995 dollar.
  • Hummer EV2: twee motoren, 630 pk en een actieradius van 400 kilometer voor 79.995 dollar.

Als het om opladen gaat, moet de Hummer compatibel zijn met snelladers van 350 kilowatt. Voor het meest efficiënte model betekent dit dat het in tien minuten mogelijk is om een actieradius van 160 kilometer te ’tanken’.

Algemene motoren

De Hummer EV is voorzien van een grote carrosserie die dienst doet als open kofferbak. Maar dit is echter niet alleen een simpele elektrische pickup. Deze nieuwe machine heeft de technische mogelijkheden van een 4×4, waarbij de wielen zich elk individueel aan het terrein kunnen aanpassen.

Het uiterlijk van de wagen zal zeer waarschijnlijk fans van grote voertuigen aantrekken. General Motor heeft al aangekondigd dat het eerste productiejaar op een uur tijd was uitverkocht.

GM tegen Tesla

Als General Motors zich aan de deadline voor zijn eerste model houdt, zou het bedrijf een grote voorsprong kunnen nemen op de Cybertruck van Tesla, die als de belangrijkste concurrent van de Hummer EV wordt bestempeld. Hoewel de bestellingen in november vorig jaar zijn gestart, wordt niet verwacht dat de Cybertruck vóór eind volgend jaar in de Verenigde Staten zal worden geleverd.

Maar General Motors begon met een zwaar nadeel ten opzichte van Tesla: de prijs van de Hummer. De meest succesvolle versie van de Cybertruck heeft ook drie motoren, heeft een actieradius van 800 kilometer en gaat eveneens in drie seconden van stilstand tot 100 kilometer per uur. Toch kost de Cybertruck slechts 69.900 dollar. Dat is 10.000 euro minder dan de goedkoopste versie van de Hummer.

De Amerikaanse fabrikant, opgericht in 1908, heeft echter nog een kaart in petto: de waterstofaangedreven pickups van Nikola, een van Tesla’s belangrijkste concurrenten. General Motors heeft een belang van 11 procent in de startup en zal daarom de Badger in zijn eigen fabrieken bouwen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20