Verkoop F-35 stuwt winstverwachtingen Lockheed Martin naar zeldzame hoogte

De winst van de Amerikaanse wapenfabrikant Lockheed Martin overtrof de verwachtingen in het derde kwartaal. Het is vooral de verkoop in de luchtvaartafdeling die de winst vleugels geeft, waar dus ook de Belgische F-35’s van de band zullen rollen.

Ook tijdens de grootste crisis sinds Wereldoorlog II is er nood aan Amerikaans wapentuig. De zogeheten defensie-industrie in de Verenigde Staten heeft de coronacrisis veel beter verteerd dan andere sectoren. De Amerikaanse overheid bleef onverstoorbaar wapensystemen aankopen, en gaf volgens persagentschap Reuters tegelijk steun aan defensiebedrijven ‘om de salarissen van hooggeschoolde werknemers te kunnen betalen’.

In zijn kwartaalrapport maakt Lockheed bekend dat de verkopen in de luchtvaartafdeling met 8 procent (502 miljoen dollar) gestegen zijn tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de maanden juli, augustus en september leverde de grootste wapenmaker ter wereld 31 gevechtsvliegtuigen van het type F-35 af, een vlaggenschip van het bedrijf. Tijdens de zomer van 2019 waren dat er 28.

Belgisch F-35-dossier

In oktober 2018 sloot ook ons land een deal met Lockheed Martin voor de aankoop van 34 F-35-jets. Die moeten de F-16’s van het Belgisch leger vervangen, die verouderd zouden zijn. De nieuwe toestellen kosten ons in totaal ongeveer 4 miljard euro. Daar moeten nog zo’n 11 miljard euro onderhouds- en gebruikskosten worden bijgeteld, verspreid over 40 jaar.

Het dossier had heel wat voeten in de aarde. Vredesorganisaties en oppositie vonden het contract te duur. Internationaal werd in twijfel getrokken of de F-35 wel kon wat Lockheed beloofde. Concurrent Boeing verweet België dat de aanbesteding niet eerlijk verlopen was. Toch zullen de toestellen vanaf 2023 aan de Belgische luchtmacht worden afgeleverd.

Omzetprognose 2020

Door het beter dan verwachte kwartaalrapport stelt Lockheed Martin zijn vooruitzichten voor 2020 naar boven bij. Het bedrijf verwacht nu een winst per aandeel verwacht van ongeveer 24,45 dollar voor 2020, komende van een eerdere prognose van 23,75 dollar per aandeel.

Lockheed verhoogde ook de vooruitzichten voor de netto-omzet voor het hele jaar naar 65,25 miljard dollar. Eerder was dat 63,5 miljard.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20