China kondigt sancties aan tegen Amerikaanse wapenmaker Lockheed Martin

China zal sancties invoeren tegen de Amerikaanse wapenfabrikant Lockheed Martin, zo heeft een regeringswoordvoerder aangekondigd. De maatregel volgt op het groene licht dat de Amerikaanse regering gaf voor een grote wapendeal met Taiwan.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken keurde vorige week een voorstel goed om Taiwan een verbeteringspakket voor zijn Patriot-luchtverdedigingssystemen ter waarde van honderden miljoenen dollars te verkopen. Leverancier van dienst is Lockheed Martin, een Amerikaans bedrijf dat al tien jaar onafgebroken de grootste wapenfabrikant van de wereld is.

Alom werd al verwacht dat deze beslissing kwaad bloed zou zetten in China. Taiwan wordt door Peking als Chinees territorium gezien en niet als onafhankelijke staat. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan dat de wapendeal gelijkstaat aan buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden. De Verenigde Staten zouden daarom alle militaire banden met Taiwan moeten verbreken, verklaarde een zegsman van het ministerie.

De spanningen tussen China en Taiwan gaan al terug tot de oprichting van de volksrepubliek in 1949. China erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet, maar beschouwt het eiland als een afvallige provincie. Washington verbrak in 1979 de diplomatieke banden met Taipei, maar blijft wel de voornaamste wapenleverancier van de eilandstaat. President Donald Trump maakte geen geheim van zijn intenties om Taiwan gesofisticeerde wapensystemen te verkopen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20