Verenigde Staten blijven veruit grootste wapenfabrikant ter wereld

Vorig jaar steeg de wereldwijde wapenverkoop met bijna 5 procent. De markt blijft gedomineerd door de Verenigde Staten. Dat zegt een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

De organisatie berekende dat de honderd grootste wapenfabrikanten van de wereld vorig jaar een gezamenlijke verkoop van 420 miljard dollar boekten. 

Amerikaanse bedrijven realiseerden daarbij een marktaandeel van 59 procent. Hun omzet steeg met 7,2 procent tegenover het jaar voordien.

Trump

‘De Amerikaanse wapenfabrikanten profiteerden duidelijk van de beslissing van de regering van Donald Trump om het militaire apparaat van de Verenigde Staten te moderniseren,’ zegt Aude Fleurant, directeur wapenverkoop bij het Sipri. ‘Daarmee wil Trump de Amerikaanse militaire positie tegenover China en Rusland versterken.’

Rusland staat met een marktaandeel van 8,6 procent op de tweede plaats, gevolgd door Groot-Brittannië (8,4 procent) en Frankrijk (5,5 procent). De studie hield geen rekening met China, aangezien onvoldoende gegevens beschikbaar bleken. Sipri schat echter dat zich tussen de honderd grootste wapenfabrikanten van de wereld tussen drie en zeven Chinese ondernemingen zouden bevinden.

Europa

De ranglijst vermeldt ook zevenentwintig Europese bedrijven. Zij hebben een gezamenlijk marktaandeel van 24 procent.

De Russische wapenfabrikant Almaz-Antei zag zijn omzet met 18 procent oplopen tot 9,6 miljard dollar. Daarmee stijgt het bedrijf in de top honderd tot een negende plaats.

‘De omzetgroei van Almaz-Ante is niet alleen te danken aan een sterke binnenlandse vraag,’ benadrukt Fleurant. ‘De onderneming registreerde ook een sterkere export naar andere landen. Daarvan is het luchtverdedigingssysteem S-400 een goed voorbeeld. Onder meer Turkije, nochtans lid van de Navo, kocht het systeem aan.’

Lockheed

De Turkse wapenindustrie had twee bedrijven in de top honderd. Hun gezamenlijke omzet steeg met 22 procent tot 2,8 miljard dollar. ‘Turkije wil in belangrijke mate zelf voor zijn bewapening kunnen instaan,’ verduidelijkt Sipri die groei. ‘Bovendien is er ook het aanhoudend gewapend conflict met de Koerden.’

Het Amerikaanse concern Lockheed Martin blijft de grootste wapenfabrikant van de wereld. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van ruim 47,3 miljard dollar. Daarmee vertegenwoordigt Lockheed Martin op eigen kracht 11 procent van de wereldwijde wapenverkoop.

Het concern is al tien jaar onafgebroken de grootste wapenfabrikant van de wereld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20