België geeft 15 miljard uit aan nieuwe gevechtsvliegtuigen, maar waar blijft de competitie?

De Belgische regering wil een uitbesteding uitschrijven van liefst 15 miljard voor nieuwe gevechtsvliegtuigen. Dat dreigt te gebeuren zonder deftige competitie, want waren er bij de start nog vijf producenten die meedongen naar het contract, dan blijven er daar exact nog twee van over, met het Amerikaanse Lockheed Martin als grote favoriet. Hoe ‘serieus’ is die competitie dan eigenlijk?

Boeing, de grote concurrent van Lockheed Martin, stelde dat België al gekozen heeft voor de F-35. Zelf heeft Boeing met de F-18 Super Hornet een veel goedkopere kandidaat. Maar die maakte volgens het Amerikaanse bedrijf kans. Ze trokken zich terug uit de competitie die er eigenlijk geen was. 

Gisteren was er hetzelfde verhaal met de Franse Rafale, het gevechtsvliegtuig van Dassault. Al was er  onduidelijkheid over of de Franse regering nu precies zou meedoen of ze buiten de ‘competitie’ een voorstel gaat indienen. Eerder gaven ook de Zweden ook al diezelfde boodschap. En de aanbesteding die België uitschreef lijkt echt op maat gemaakt voor de Amerikanen.

Het is duidelijk dat het Belgische leger voorstander is van de Amerikaanse F-35, maar dat is veruit ook het duurste toestel in de aanbieding. Dat maakt de situatie toch een beetje gênant voor de Belgische regering. Het mag dan wel het duurste toestel zijn, maar het worstelt met ontwikkelingsproblemen. Het kanon werkt niet en dat is net één van de belangrijkste wapens aan boord.

Minister Vandeput moet article photohet uitleggen in de Kamer.

© WV

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20