Gemengde gevoelens op de Amerikaanse beurzen: Microsoft en Harley Davidson profiteren, Caterpillar zakt weg

Wall Street sloot op dinsdag gemengd, nadat de beurzen maandag flink in het rood eindigden door een zoveelste heropflakkering van het coronavirus. Techbeurs Nasdaq fietste 0,6 procent omhoog vandaag, de toonaangevende S&P 500 is 0,3 procent gezakt. De industriële index Dow Jones gaf 0,8 procent prijs. 

Het is nog steeds onzekerheid troef voor beleggers, zowel in Europa als in de VS swingen de coronacijfers nog steeds de pan uit. Veel Europese landen voeren opnieuw strengere maatregelen in, wat een impact zal hebben op de wereldeconomie. 

In de VS blijft een nieuw stimulusplan voor de noodlijdende economie nog steeds uit. Aangezien de Senaat tot 9 november met reces is, lijkt het nu wel zeer onwaarschijnlijk dat er nog een steunpakket komt voor de verkiezingen. Beleggers wachten ook nog steeds de resultaten van de grote techbedrijven af, die donderdag na de de sluiting van Wall Street zullen bekendgemaakt worden. 

Kwartaalresultaten

Microsoft kwam nabeurs al met zijn kwartaalresultaten. Het aandeel steeg al 1,5 procent in de aanloop naar de rapportering, wat het één van de winnaars maakte op Nasdaq. De resultaten zelf zijn beter dan verwacht. De techgigant draaide 37,2 miljard dollar omzet in het voorbije kwartaal, analisten hadden 35,72 verwacht. 

Ook de winst was beter dan verwacht. Microsoft draaide 30 procent meer winst dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, in totaal 13,9 miljard dollar. 

Het was vooral de cloudafdeling van Microsoft die de omzet en de winst omhoog stuwde. Absolute cijfers geeft het techbedrijf niet, maar de omzet van cloudtak Azure zou op jaar-op-jaar met 48 procent gestegen zijn. Ook Microsoft Teams voedde het kwartaalsucces van het bedrijf. De communicatiesoftware voor professionelen kende een enorme toevloed aan gebruikers door de pandemie. 

Harley Davidson heeft ook een puike prestatie neergezet het voorbije kwartaal. De winst van de maker van klassieke motoren steeg van 87 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar, naar 120 miljoen dollar. En dat terwijl er 8 procent minder motoren verkocht werden. Dat is onder meer te danken aan een aantal strategische verschuivingen en kostenbeparingen

Het aandeel van Caterpillar trok de Dow Jones mee naar beneden, de maker van zware machines zakte meer dan drie procent in het rood. De kwartaalresultaten waren dan wel iets beter dan verwacht, het bedrijf moest toch 54 procent omzet prijsgeven. Als producent van industriële machinerie is Caterpillar een barometer voor de wereldeconomie. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20