Caterpillar doet het goed en dat zegt veel over de wereldeconomie

De Amerikaanse machinebouwer Caterpillar boekte het derde kwartaal dit jaar een omzetgroei met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liet daarbij zelfs een verviervoudiging registreren.

De cijfers zijn niet alleen goed nieuws voor de aandeelhouders van Caterpillar, maar ook voor de wereldwijde economie. Het bedrijf kon al voor de derde keer op rij aankondigen een beter jaarresultaat te zullen boeken dan eerder was voorzien. Inmiddels ligt de verwachte winst al 25 procent hoger dan oorspronkelijk was gemeld. Dat betekent een belangrijke ommekeer voor de onderneming. De voorbije jaren moest Caterpillar immers een belangrijke inkrimping van omzet en winst melden. Daardoor bleek ook een zware sanering, met een omvangrijke ontslagoperatie, noodzakelijk. Het concern heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,4 miljard dollar, tegenover 9,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep tegelijkertijd op van 283 miljoen dollar naar bijna 1,06 miljard dollar. Het bedrijf maakte daarbij gewag van bijzonder positieve marktomstandigheden die over de hele wereld konden worden vastgesteld. Onder meer werd daarbij gewezen naar de bouwsector in China en de onshore olieproductie in Noord-Amerika. Tevens kon geprofiteerd worden van hogere investeringen in de mijnbouw.

Maatstaf

De positieve cijfers van Caterpillar zijn te danken aan een wereldwijde heropleving in de vraag naar machines voor een brede waaier industrieën. Het bedrijf kan daarbij profiteren van het herstel van de internationale economie. Als belangrijk internationaal leverancier van industriële uitrusting wordt Caterpillar immers vaak bestempeld als een spiegel voor de prestaties van de wereldwijde economie. Er moet immers voldoende vraag zijn gegroeid vooraleer bedrijven bij Caterpillar bijkomende machines moeten bestellen om ontvangen opdrachten te kunnen uitvoeren. De goede resultaten van de onderneming worden dan ook bestempeld als een signaal van een verbeterende economische situatie. Opgemerkt wordt daarbij ook dat het economische herstel zich overal blijkt te manifesteren. Caterpillar kon immers in al zijn geografische divisies een verdere groei melden. Bovendien is Caterpillar niet de enige onderneming die een positieve economische boodschap ondersteunt. Een groot aantal andere grote industriële concerns – zoals General Motors, 3M en Stanley Black & Decker – lieten immers eveneens positieve kwartaalresultaten optekenen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20