Gebruik van psychedelica in Silicon Valley schiet als paddo’s uit de grond

Verhalen over microdosen in Silicon Valley zijn niet nieuw. Het was een publiek geheim dat programmeurs, IT’ers en CEO’s kleine dosissen LSD namen om hun creativiteit en probleemoplossend denken te stimuleren. Alleen is dat gebruik van een handvol pioniers gegroeid tot een veel alomtegenwoordiger gebruik van psychedelica. Er wordt nu ook geëxperimenteerd met andere stoffen zoals ketamine en magic mushrooms (paddo’s).

Waarom is dit belangrijk?

 Om met de stress en het tempo in het techwalhalla van Silicon Valley om te gaan, wordt steeds meer naar illegale middelen gegrepen. Maar dit is niet enkel ter ontspanning. Het wordt steeds meer gebruikt als hulpmiddel om een bepaalde doorbraak te forceren.

Costa Rica

Elon Musk, CEO van onder andere Tesla en SpaceX, gebruikt het verdovende middel ketamine in een lage dosis om met depressie om te gaan. Naar eigen zeggen werkt het beter dan antidepressiva, die een ‘zombie’ van je maken. Op feestjes neemt Musk volledige dosissen om te ontspannen. 

Een voormalig consultant legt uit dat een microdosis niet hetzelfde is als high zijn. “Zie het als een smart-drug. Het geeft je de mogelijkheid om analytischer en bewuster te zijn.”

Sergey Brin, mede-oprichter van Google, gebruikt af en toe magic mushrooms, paddo’s. Dat schrijft The Wall Street Journal. In het artikel wordt nog een hele rits aan CEO’s, founders en medewerkers van prominente startups en bedrijven opgelijst die gebruik maken van een of ander psychedelisch middel. Van LSD tot XTC, van ketamine tot ayahuasca-ceremonies in Costa Rica.

Retraites

Artsen waarschuwen voor de risico’s van het experimenteren met de drugs, zonder professioneel medisch advies. Alleen lijken de gebruikers er het gevaar niet echt van in te zien. Zij die in het artikel aan bod komen, lijsten stuk voor stuk positieve ervaringen op.

  • Spencer Shulem, CEO van BuildBetter.ai, gebruikt om de drie maanden LSD: het verhoogt zijn focus en helpt hem in het creatief denken.
  • Tim Sae Koo, oprichter van een marketing startup, zei dat psychedelica hem eraan hielpen herinneren waarom hij zijn bedrijf had opgericht. De man begeleidt nu ayahuasca-ceremonies in Costa Rica. Ayahuasca is een psychedelisch brouwsel waarvan gezegd wordt dat het het lichaam en de geest reinigt.
  • Dustin Robinson, een voormalig advocaat, zegt dat de drugs hem helpen inzien hoe hij zijn carrière kan uitbreiden, hoe groot zijn impact kan zijn.
  • Edward Sullivan, chief executive van Velocity Coaching, vertelt hoe hij vroeger zijn mond hield over psychedelica in Silicon Valley. Nu is dat veranderd.

Sylvia Benito is bestuurslid en woordvoerster van Beckley Retreats, een organisatie die psychedelische retraites van meerdere dagen organiseert. Ze zei aan de WSJ dat voor zowat alle van de ongeveer 30 retraites die elk jaar georganiseerd worden, wachtlijsten bestaan. Ze schrijft het succes toe aan de periode waarin we leven: “Mensen zoeken naar manieren om te voelen dat ze ertoe doen.”

San Frantripco (Steven Deprez)

Ken Kesey en de merry pranksters

De publieke opinie rond psychedelische drugs verandert. Documentaires op Netflix als “How to Change Your Mind”, “Magic Medicine”, “Fantastic Funghi” en “Have a Good Trip: adventures in Psychedelics”, geven een overzichtelijk beeld van de voor- en nadelen. Maar zetten ook alle oude misconcepties recht. Wanneer heel wat bekende figuren hun ervaring delen, verandert een kijker die vroeger argwanend was misschien zijn visie. “Sting deed het, met hem is alles goedgekomen…”

Daarnaast wordt het in de medische wereld ook steeds meer aangeboden als volwaardige behandeling. Musk neemt ketamine tegen depressie, dichter bij huis sprak Selah Sue uitgebreid over hoe paddo’s haar beter maakten, in tegenstelling tot verschillende antidepressiva-kuren.

Nu zijn de tripfeestjes verplaatst van de Merry Pranksters bus, aangevoerd door One Flew Over The Cuckoo’s Nest-auteur Ken Kesey, naar feestjes voor de corporate elite. Van de CIA die onderzoek deed naar biowapens om chaos onder vijandige troepen te brengen, is het nu een middel dat het bbp van de Verenigde Staten onrechtstreeks stimuleert en een comparatief voordeel oplevert tegenover buitenlandse concurrenten waar dit niet gebruikelijk is. In Silicon Valley worden drugs gebruikt op psychedelische soirées waar je zonder uitnodiging niet inkomt. De gastenlijst wordt nauwgezet geheim gehouden en soms moeten er honderden dollars betaald worden om toegang te krijgen.

Maar blijkbaar is het dat waard. Creativiteit is niet te koop, maar drugs wel. In Silicon Valley wordt hard gewerkt, veel meer dan 40 uur per week. Psychedelica geeft de werknemers de mogelijkheid om Ockham’s scheermes toe te passen op het werk en het privéleven: alle bijzaken wegsnijden en enkel de essentie overhouden. De gemakkelijkste oplossing is de beste. 

In de jaren 1960 trok de bende merry pranksters, onder leiding van auteur Ken Kesey in deze bus door de Verenigde Staten. Hiermee kwamen psychedelische drugs voor het eerst onder de aandacht van het grote publiek. (Harry Herd/Redferns, Getty Images)
Meer