Ondanks optimisme over 2024 is er een groeiende roep om radicale veranderingen in politieke systemen

Samengevat. Een recente enquête van Iposo in zeven landen onthult een complexe verhouding tussen burgers en democratie. De meerderheid voelt zich ontevreden over de werking van de democratie, en velen zien de economie als oneerlijk bevooroordeeld ten gunste van rijken en machtigen. Tegelijkertijd groeit de bezorgdheid over klimaatverandering en de noodzaak voor regeringen om actie te ondernemen.

Waarom is dit belangrijk?

Deze bevindingen wijzen op een diepgaande onrust onder burgers over de werking van democratische systemen en economische ongelijkheid. Dit heeft potentieel verstrekkende gevolgen voor politieke stabiliteit, maatschappelijk vertrouwen, en beleidsvorming, met name in relatie tot milieukwesties.

Optimisme neemt toe

In het nieuws. In landen zoals de VS, Frankrijk en Italië ervaart meer dan de helft van de burgers ontevredenheid over de democratie.

  • Een meerderheid in bijna alle onderzochte landen ziet de economie als oneerlijk, voornamelijk ten voordele van de elite.
  • Er is een stijgende bezorgdheid over klimaatverandering, vooral in China, waar men vreest voor meer extreme weersomstandigheden en natuurlijke rampen.
  • Maar... Over het algemeen lijkt het optimisme voor het
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer