Fukushima neemt grootste waterstofcentrale ter wereld in gebruik

In Japan is het Fukushima Hydrogen Energy Research Field (FH2R) met zijn productie van start gegaan. Het project is de grootste productiesite van duurzame waterstof in de hele wereld. De werken aan FH2R begonnen twee jaar geleden van start. Het project is opgezet in de stad Namie in de prefectuur Fukushima.

FH2R is opgezet door een consortium van de New Energy and Industrial Technology Development Organization (Nedo), Toshiba Energy Systems & Solutions Corporation (Toshiba ESS), Tohoku Electric Power en Iwatani Corporation.

Zonnekracht

Voor de productie van waterstof wordt beroep gedaan op verschillende bronnen. Enerzijds kan daarbij gebruik gemaakt worden van een zonnekrachtcentrale met een vermogen van 20 megawatt. Die energie kan worden aangevuld met elektriciteit van het net. Het systeem heeft de capaciteit om 1.200 kubieke meter waterstof per uur te produceren, op te slaan en te verdelen.

De centrale heeft een vermogen van 10 megawatt. Daarmee is FH2R de grootste duurzame waterstofinstallatie van de hele wereld. In eerste instantie zal nu worden gekeken op welke manier een optimale balans van productie, opslag en distributie kan worden bereikt.

‘De productie van de installatie zal worden gebruikt voor de voeding van brandstofcellen en voor de bevoorrading van duurzame mobiliteit, zoals elektrische auto’s en bussen,’ zeggen woordvoerders van Toshiba, dat het beheer van de bouw van de installatie op zich heeft genomen.

Duurzaam

De waterstofcentrale vormt een onderdeel van de inspanningen van de prefectuur Fukushima om zijn energievoorziening op een alternatieve manier te organiseren. Het gebied was negen jaar geleden nog het toneel van een van de zwaarste nucleaire rampen uit de geschiedenis.

De prefectuur heeft het voorbije decennium echter een budget van 2,7 miljard dollar vrijgemaakt om op duurzame energiebronnen over te schakelen. Die plannen omvatten onder meer de inplanting van elf zonnecentrales en tien windparken.

Daarbij wordt een totale capaciteit van 600 megawatt voorzien. Die sites zouden over vier jaar allemaal operationeel moeten zijn.

Meer