Food & Drinks
Wereldbank maakt extra budgetten vrij voor ondersteuning voedselvoorziening
De Wereldbank maakt een budget van 12 miljard dollar vrij om landen met een laag inkomen te helpen de tekorten aan voeding en meststoffen, ontstaan door de oorlog die Rusland tegen Oekraïne heeft ontketend, op te vangen. Het initiatief moet volgens de Wereldbank de getroffen landen in staat stellen om de tekorten in de loop […]
Oostenrijkse hoofdstad Wenen zet een eigen biologisch landbouwketen op
De Oostenrijkse hoofdstad Wenen brengt onder de merknaam Wien Gusto een eigen assortiment biologische groenten op de markt. De oogst is afkomstig van landbouwgrond die de stad in eigendom heeft. Het aanbod aan producten zal volgens het Weense stadsbestuur geleidelijk verder worden uitgebreid. Het stadsbestuur van Wenen heeft zopas aangekondigd een eigen assortiment biologische producten […]
Franse productie foie gras derde jaar op rij gedaald; vogelgriep verergert de problemen
In de Franse restaurants zal het dit jaar wellicht moeilijker worden om op de menu’s foie gras terug te vinden. Er is immers sprake van een belangrijke terugval in de aanvoer van het product. Het probleem moet worden toegeschreven aan de uitbraak van de vogelgriep, die de producenten van foie gras zwaar heeft geraakt. Sommigen […]
Horeca blijft worstelen met tekort aan personeel
De horeca heeft het bijzonder moeilijk om voldoende werknemers aan te trekken. Dat blijkt uit een rapport van consulent Acerta, gespecialiseerd in personeelszaken, bij zesduizend werkgevers in de provincie Antwerpen. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat geen enkele andere economische sector sinds de uitbraak van de coronacrisis met een groter banenverlies werd geconfronteerd […]
Amerikaanse ambachtelijke brouwers beginnen tekenen van herstel te tonen
In de Verenigde Staten zijn de ambachtelijke brouwerijen het voorbije jaar gestart met het moeilijk herstel van de zware klap die door de uitbraak van de coronacrisis aan de sector werd toegebracht. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Brewers Association. Opgemerkt werd dat de sector het voorbije jaar opnieuw een groei met 8 […]
Frankrijk nu wereldwijd grootste producent organische wijnen
De productie van organische wijn kent in Frankrijk een aanhoudende groei. Steeds meer consumenten tonen interesse in de organische productie. Ook de Franse wijnboeren schakelen steeds meer op een organische productie over. Dat blijkt uit een rapport van het bureau AgenceBio. Twee jaar geleden werd in Frankrijk een totale oppervlakte van 137.000 hectare organische wijngaarden […]
“Afrika moet zich wapenen tegen epidemie van zwaarlijvigheid”
Tegen het einde van dit decennium zullen wereldwijd meer dan een miljard mensen aan zwaarlijvigheid lijden. Dat betekent een verdubbeling over een periode van twintig jaar. Dit blijkt uit een rapport van de World Obesity Federation (WOF). Vooral in landen met lagere inkomens neemt het probleem snel toe. De onderzoekers wijzen er daarbij op dat […]
Export Schotse whisky zet herstel na coronapandemie verder
Het voorbije jaar heeft Schotland met de uitvoer van whisky 4,5 miljard pond inkomsten gegenereerd. Dat betekende een stijging met 19 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Scotch Whisky Association (SWA). De cijfers tonen volgens analisten dat de sector zich verder herstelt van de impact van de uitbraak van de […]
Boomplanting moet Schotse zalm redden
De aanplanting van miljoenen bomen langsheen de meest afgelegen rivieren en beken van Schotland moet de wilde zalm tegen de ergste effecten van de klimaatverandering beschermen. Dat hebben een aantal natuurorganisaties gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat de rivieren in de Schotse hooglanden tijdens de zomer al te warm zijn geworden voor de wilde Atlantische zalm […]
Britse studie: Stedelijke landbouw kan aanzienlijk deel nationale voedselbehoefte invullen
Indien de stedelijke open ruimtes meer voor de teelt van voedselproducten zouden worden aangewend, zou de import van voeding uit het buitenland sterk kunnen worden verminderd. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de Lancaster University, die berekenden dat stedelijke teelten in het Verenigd Koninkrijk tot bijna 40 procent van de totale nationale voedselbehoefte […]
2022, het jaar van kweekvlees?
Terwijl het product in 2020 in Singapore op de markt werd gebracht, hopen de producenten van kweekvlees de nodige vergunningen te krijgen om hetzelfde te doen in de Verenigde Staten. De sector trekt investeerders aan, waaronder grote namen uit de voedingsindustrie, die nu al nadenken over de groenere, ethisch verantwoorde hamburgers van de toekomst. Er […]
Michelin stopt met legendarische rode gidsboekje
Na 122 jaar stopt bandenproducent Michelin met de geprinte versie van zijn Michelingids. Voor de editie 2022 zal de culinaire gids alleen digitaal beschikbaar zijn. Einde aan de fysieke verschijning De rode Michelingids, de befaamde gids voor toprestaurants, zal in 2022 enkel digitaal beschikbaar zijn. De bandenproducent stopt daarmee na 122 jaar met de geprinte […]