Amerikaanse ambachtelijke brouwers beginnen tekenen van herstel te tonen

In de Verenigde Staten zijn de ambachtelijke brouwerijen het voorbije jaar gestart met het moeilijk herstel van de zware klap die door de uitbraak van de coronacrisis aan de sector werd toegebracht. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Brewers Association. Opgemerkt werd dat de sector het voorbije jaar opnieuw een groei met 8 procent kon laten optekenen, tegenover een inkrimping met 9 procent het jaar voordien.

De heropleving zorgde er tevens voor dat het aandeel van de ambachtelijke brouwerijen in de totale Amerikaanse biermarkt van 12,2 procent tot 13,1 procent is opgelopen.

Uitdaging

“De totale Amerikaanse biermarkt, met inbegrip van de grote industriële brouwerijen, kende vorig jaar in volume een groei met 1 procent”, merkt de Brewers Association op. “In omzet was er echter sprake van een stijging met 21 procent tot 26,9 miljard dollar.”

“Dit verschil moet vooral worden toegeschreven aan het feit dat de klanten vooral zijn teruggekeerd naar ambachtelijke brouwerijen, brewpubs, taprooms, bars en restaurants, die gemiddeld met grotere marges werken.”

“Niet alle nieuws is echter positief”, waarschuwt de sectororganisatie. “Het is duidelijk dat de inkomsten van de ambachtelijke brouwerijen nog altijd niet zijn teruggekeerd tot het niveau van drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis. Er dagen bovendien ook nog andere uitdagingen op.”

“Drie jaar geleden produceerden de Amerikaanse ambachtelijke brouwerijen 26,3 miljoen vaten bier, waarmee een omzet van 29,3 miljard dollar werd gerealiseerd. Vorig jaar was er sprake van een productie van 24,8 miljoen vaten en een omzet van 26,8 miljard dollar.”

“De ambachtelijke brouwers konden vorig jaar wel een herstel melden, maar de gemengde prestaties tussen de verschillende bedrijfsmodellen en geografische gebieden en het feit dat de productie nog steeds achterblijft op het niveau van drie jaar geleden, suggereren dat veel brouwerijen zich nog steeds in een herstelmodus bevinden”, merkt Bart Watson, hoofdeconoom van de Brewers Association, op.

“Wanneer daarbij ook nog moet worden gewezen op de aanhoudende problemen met de toeleveringsketen, is het duidelijk dat dit jaar voor veel brouwers een cruciale periode zal blijken te zijn.”

Werkgelegenheid

Watson stelde wel te verwachten dat de industrie dit jaar de niveaus van drie jaar geleden zal overtreffen. “Er kan worden vastgesteld dat de verschuiving naar een consumptie in de horeca de brouwers ten goede komt’, beklemtoonde de econoom.

Er werden vorig jaar in de Verenigde Staten 9.118 ambachtelijke brouwerijen opgetekend. Dat betekende een nieuw record. Er werden 646 nieuwe brouwerijen geopend. Daarentegen beslisten 178 ambachtelijke brouwers de deuren te sluiten.

“Voor het tweede achtereenvolgende jaar moest bij de openingen een inkrimping worden gemeld”, benadrukte Watson. “Maar ook bij de sluitingen was er sprake van een daling. Dat was wellicht te wijten aan hogere inkomsten en de steun van de overheid om de impact van de coronapandemie op te vangen.”

“Hoewel de hausse in de opening van brouwerijen van enkele jaren geleden zeker is afgezwakt, toont de aanhoudende groei in kleine brouwerijen dat er voor de vraag naar nieuwe producenten en hun assortiment nog altijd een een solide basis bestaat.”

Ook de tewerkstelling in de sector toonde vorig jaar opnieuw een herstel, nadat vele brouwers tijdens de coronapandemie hun personeelsbestand hadden moeten afslanken. In totaal boden de Amerikaanse ambachtelijke brouwers werk aan 172.643 mensen. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover het jaar voordien.

D.G. Yuengling & Son uit Pennsylvania was vorig jaar de grootste ambachtelijke brouwer van de Verenigde Staten, gevolgd door Boston Beer (Massachusetts) en Sierra Nevada Brewing (Californië).

(lb)

Meer