Saoedi-Arabië overweegt verkoop alcohol op bepaalde luchthavens

Mogelijk zal Saoedi-Arabië binnenkort op een aantal luchthavens een beperkte verkoop van alcohol toelaten. Dat hebben lokale media gemeld. In eerste instantie zou de verkoop wel voorbehouden blijven voor internationale transitpassagiers en zou het aanbod ook tot enkele luchthavens beperkt blijven.

Sommige waarnemers zijn van mening dat de beslissing kadert in de ambities van het Saoedische koninkrijk om tot een belangrijke internationale toeristische bestemming uit te groeien.

Diversifiëring economie

Opgemerkt wordt dat er nog geen definitieve beslissing is genomen, maar er zouden al gesprekken met de bevoegde autoriteiten zijn gestart. Momenteel geldt in Saoedi-Arabië een verbod op de verkoop van alcohol.

Maar het land wil in de toekomst tot een belangrijke internationale toeristische bestemming uitgroeien. Mogelijk zou daarvoor de toestemming van een verkoop van alcoholische dranken, onder welbepaalde voorwaarden, kunnen worden overwogen.

Eerder was al gemeld dat ook in de nieuwe Saoedische megastad Neom, die langs de kust van de Rode Zee wordt gebouwd, mogelijk een beperkte alcoholverkoop zou worden toegelaten. Daarbij was er sprake over de opening van locaties voor wijn, cocktails en champagne.

Nu zou er ook aan worden gedacht om op een aantal luchthavens in het Saoedische koninkrijk in sommige duty-free shops de verkoop van alcoholische dranken toe te laten. Die verkoop zou in eerste instantie tot transittoeristen beperkt blijven. Voor toeristen die Saoedi-Arabië als eindbestemming hebben gekozen, zou het verbod alvast in eerste instantie nog in stand worden gehouden.

Waarnemers zeggen echter te vermoeden dat Saoedi-Arabië zich in de toekomst nog toleranter tegenover alcohol zal opstellen. “Het land wil zijn economie immers verder diversifiëren”, merken ze op. “Saoedi-Arabië wil zijn afhankelijkheid van petroleum sterk verminderen.”

Concessies

“Het internationale toerisme wordt daarvoor een belangrijk instrument. Maar om grote groepen internationale toeristen te kunnen aantrekken, zal het Arabische koninkrijk toch verplicht worden zijn strakke beleid ten opzichte van de verkoop en de consumptie van alcohol te versoepelen.”

De waarnemers wijzen daarbij naar andere landen in de golfregio. Daar wordt het gebruik van alcohol op bepaalde locaties inmiddels al wel getolereerd. “Indien Saoedi-Arabië tegen die landen op toeristisch vlak wil kunnen concurreren, zullen er ook op het vlak van alcohol concessies moeten worden gedaan”, luidt het.

“Er zijn wellicht zwaarwichtiger redenen die buitenlandse toeristen ervan zouden kunnen weerhouden om een bezoek aan Saoedi-Arabië te brengen, maar de gedeeltelijke opheffing van het alcoholverbod kan die mogelijke terughoudendheid wel enigszins helpen afzwakken.”

(ns)

Meer