Saoedi-Arabië nodigt Lewis Hamilton uit voor gesprek over knelpunten

Autoracer Lewis Hamilton is uitgenodigd om met de minister van sport van Saoedi-Arabië te praten over bekommernissen die de piloot over autoraces in het Arabische koninkrijk heeft geuit. Dat heeft Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal, de Saoedische minister van Sport, aangekondigd in een reactie op de twijfels die Lewis Hamilton al geregeld over de organisatie van een Grote Prijs van Saoedi-Arabië heeft uitgesproken.

De autopiloot maakte daarbij onder meer gewag van herhaalde inbreuken tegen de mensenrechten die in Saoedi-Arabië worden gepleegd.

Ongemakkelijk

Vorig jaar werd de Grote Prijs van Saoedi-Arabië voor de eerste keer in de kalender van de Formule 1 opgenomen. De wedstrijd, georganiseerd in Jeddah, werd door toenmalig regerend wereldkampioen Lewis Hamilton gewonnen. De Britse piloot had daarbij echter laten verstaan zich in het land bijzonder ongemakkelijk te voelen.

Vorige maand werd in Jeddah de tweede editie van de wedstrijd georganiseerd, dit keer met huidig regerend wereldkampioen Max Verstappen als overwinnaar. Na afloop van de wedstrijd had Hamilton zich laten ontvallen blij te zijn dat het weekend voorbij was en dat hij ernaar uitkeek om uit het land te kunnen vertrekken.

In een reactie op de woorden van de piloot, maakte de Saoedische minister Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal bekend Hamilton voor een gesprek te willen uitnodigen. Dat moest Hamilton volgens Al-Faisal de kans bieden om zijn bekommernissen over het land nader toe te lichten.

“Ik wens dat we gaan samenzitten om die problemen te bespreken”, stipte de minister aan. “Op die manier kunnen we een beter inzicht verwerven in de knelpunten die de piloot ervaart. Daarover kunnen we misschien ook een aantal misverstanden uit de wereld helpen. Er worden veel dingen over Saoedi-Arabië verteld, maar vaak zonder verdere details te kennen.”

Open discussie

“We hadden onze schouders kunnen ophalen voor de opmerkingen en de kritiek naast ons kunnen neerleggen”, merkte de minister daarbij op. “We zijn echter voorstander van een open discussie. We moeten samenkomen om oplossingen te vinden.”

“Indien Lewis Hamilton over die bekommernissen met iemand zou willen praten, is hij bij mij meer dan welkom. Ik denk dat er veel problemen ontstaan omdat er geen communicatie is en vaak het inzicht in de reële omstandigheden ontbreekt.”

“We leven in verschillende delen van de wereld, met verschillende culturen en verschillende denkwijzen”, stipte Al-Faisal nog aan. “Ik zeg niet dat Saoedi-Arabië perfect is. We beweren niet het beste land van de wereld te zijn. Er zijn problemen, maar we zoeken naar oplossingen. We boeken vooruitgang, in een mate die binnen de grenzen van het mogelijke ligt.”