Saoedi-Arabië toont opmerkelijk toeristisch herstel

In het internationale toerisme registreert geen enkel ander lid van de Group of Twenty (G20) – de organisatie van de twintig grootste economieën van de wereld – een grotere groei dan Saudi-Arabië. Dat blijkt uit een rapport van de World Tourism Organization (WTO).

In het rapport wordt opgemerkt dat Saoedi-Arabië tot nu toe dit jaar 121 procent meer buitenlandse bezoekers heeft ontvangen dan tijdens dezelfde periode voor de uitbraak van de coronapandemie.

Vision 2030

“De resultaten van de studie weerspiegelen niet alleen de zware investeringen die Saoedi-Arabië in de toeristische sector heeft gedaan, maar bevestigt tevens het succes die het land heeft geboekt bij om de toekomst van die activiteiten veilig te stellen”, merkt de Saudi Tourism Authority op.

Saoedi-Arabië heeft snel op de uitbraak van de coronapandemie gereageerd en introduceerde in een vroeg stadium vaccins om vlug hoge immunisatiepercentages te kunnen garanderen, waardoor reisbeperkingen werden versoepeld en de heropening van het land voor toeristen kon worden versneld.

“De Saoedische regering heeft ook verschillende maatregelen genomen om bedrijven en werknemers in de toeristische sector te ondersteunen en zo de gevolgen van de pandemie te verzachten”, merkt de toeristische autoriteit nog op.

“Toerisme is een belangrijke pijler van het plan Vision 2030 dat de economie van het land moet diversifiëren.” In dat plan is voorzien dat toerisme tegen het einde van dit decennium 10 procent van het Saoedische bruto binnenlandse product zou vertegenwoordigen. De sector zou daarbij ook een tewerkstelling van minstens een miljoen mensen moeten garanderen.

Sterke vooruitgang

Wereldwijd toonde het internationaal toerisme in de periode van januari tot juli dit jaar een stijging met 172 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dit betekent dat de wereldwijde toeristische sector zich momenteel bevindt op 60 procent van het niveau dat voor de uitbraak van de coronacrisis werd opgetekend.

“Saoedi-Arabië opende drie jaar geleden zijn grenzen voor het internationale toerisme”, verduidelijkt Ahmed Al Khateeb, de Saoedische minister van toerisme en voorzitter van de Saudi Tourism Authority. “Sindsdien heeft het land een sterke vooruitgang gemaakt om de toeristische ambities van het plan Vision 2030 waar te maken.”

De cijfers tonen aan dat geen enkel Arabisch land dit jaar meer toeristen heeft ontvangen dan Saoedi-Arabië. Sinds het begin van dit jaar kon Saoedi-Arabië al meer dan 18 miljoen buitenlandse toeristen registreren.

De Verenigde Arabische Emiraten eindigen met 14,8 miljoen toeristen op de tweede plaats, gevolgd door Marokko (11 miljoen), Syrië (8,5 miljoen), Tunesië (5,7 miljoen), Egypte (5,2 miljoen), Bahrein (4,3 miljoen) en Jordanië (3,5 miljoen). Daarna komen Algerije, Libanon, Irak, Jemen, Soedan, Palestina en helemaal onderaan Koeweit met 203.000 toeristen.

Saoedi-Arabië heeft de ambitie om tegen het einde van dit decennium jaarlijkse 100 miljoen bezoekers te ontvangen.

Meer