Saoedi-Arabië wil samen met Egypte en Griekenland WK voetbal 2030 organiseren en heeft daar een gigantisch bedrag voor over

De kans bestaat dat ook het wereldkampioenschap voetbal in 2030 doorgaat in de winter. Saoedi-Arabië zou een van de komende dagen namelijk met een officiële kandidatuur komen. Daarvoor rekent het op een samenwerking met Egypte en Griekenland, al zal het grootste deel van de kosten – minstens 40 miljard dollar – uit de Saoedische schatkist komen.

Het WK 2022 in Qatar zal voor een unicum zorgen. De 22ste editie van het wereldkampioenschap voetbal zal namelijk voor het eerst in de winter afgewerkt worden. Door het warme weer in het ‘woestijnland’ zag de FIFA zich namelijk genoodzaakt het toernooi te laten doorgaan van 20 november tot en met 18 december 2022.

Met dat winter-WK schepte de wereldvoetbalbond mogelijk een precedent. Saoedi-Arabië zou namelijk interesse tonen om binnen acht jaar het WK voetbal te organiseren. Veel details over hun concrete plannen zijn er nog niet, maar volgens The Times zou het land binnenkort met een officiële kandidatuur komen.

Gesprekken met FIFA-baas Infantino

Bij die kandidatuur zouden ook Egypte en Griekenland betrokken worden. De Egyptische krant Akhbar El Yom schreef vorige maand al over een ontmoeting tussen de ministers van Sport uit de drie betrokken landen. Daar zou gesproken zijn over het idee om een gezamenlijke aanvraag in te dienen om het WK in 2030 te organiseren.

FIFA-president Gianni Infantino werd recent ook samen gezien met Mohammed Bin Salman, de Saoedische kroonprins. De twee, die nauwe banden hebben met elkaar, hadden een ontmoeten tijdens de bokswedstrijd voor de wereldtitel bij de zwaargewichten tussen Anthony Joshua en Oleksandr Usyk in Jeddah, Saoedi-Arabië. Twee dagen later, op 22 augustus, had Infantino een meeting met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis in Qatar. Daar zou gesproken zijn over “een breed scala aan onderwerpen”.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (2de-L) naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino (2de-R) – Bron: GIUSEPPE CACACE/AFP via Getty Images

Concurrentie uit Spanje-Portugal, Marokko …

Volgens insiders zou een gezamenlijke kandidatuur van Saoedi-Arabië, Egypte en Griekenland zeker niet kansloos zijn om het WK 2030 binnen te halen. Het grote voordeel is dat hun bid op steun zou kunnen rekenen van de continentale bonden uit Azië (AFC), Afrika (CAF) en mogelijk ook Europa (UEFA).

Die steun van de Europese voetbalbond UEFA is wel nog niet zeker. Zij toonden zich eerder namelijk al voorstander van de kandidatuur van Spanje en Portugal. De Iberische landen stelden zich al officieel kandidaat op 7 oktober 2020. Eerder was er ook even sprake van een bid vanuit Bulgarije, Griekenland, Roemenië en Servië, maar daarvan is nog niets officieel gemaakt.

Vanuit Afrika liet de Marokkaanse voetbalfederatie al op 15 juni 2018 weten dat het kandidaat is als gastland voor het WK 2030. Omdat dat toernooi met 48 landen gespeeld wordt, zoekt Marokko wel een medeorganisator. Die hoopte het even te vinden in Spanje en Portugal, maar zij kozen voor een afzonderlijke kandidatuur. Daardoor kijkt Marokko nu naar andere Noord-Afrikaanse landen zoals Tunesië en Algerije. Die landen beschikken op dit moment echter allesbehalve over de nodige infrastructuur. Even zou er ook contact geweest zijn met Egypte, maar die plannen werden nooit concreet.

… en Zuid-Amerika

De grootste concurrentie lijkt voorlopig dan ook te komen uit Zuid-Amerika. In 2030 zou het namelijk exact 100 jaar geleden zijn dat het eerste WK voetbal ooit doorging in Uruguay. Het land droomt dan ook van de ‘Centenary World Cup’. Om logistieke redenen werd Argentinië al snel bij het project gehaald. Zij speelden, en verloren, in 1930 namelijk de allereerste WK-finale tegen thuisland Uruguay (4-2) in Montevideo.

Uruguay en Argentinië maakten hun kandidatuur op 29 juli 2017 bekend. Op 4 oktober van dat jaar voegde ook Paraguay zich bij hun bid. Anderhalf jaar later, op 14 februari 2019, volgde met Chili een vierde land. Sindsdien zouden ook Peru en Bolivia interesse hebben getoond om deel uit te maken van de gezamenlijke Zuid-Amerikaanse kandidatuur, maar voorlopig is op hun vraag nog niet ingegaan.

48 landen vanaf WK 2026

De organisator van het WK 2030 zal ten laatste bekendgemaakt worden op het FIFA Congress in 2024, al bestaat de kans ook dat er vroeger een beslissing genomen wordt. Als de wereldvoetbalbond meerdere kandidaturen geschikt vindt, is het ook mogelijk dat één bid het WK in 2030 toegewezen krijgt en een ander bid het WK in 2034 mag organiseren.

Sowieso is het organiseren van het wereldkampioenschap voetbal vanaf 2026 een nog complexere aangelegenheid dan het daarvoor al was. Vanaf het WK 2026 zullen er namelijk 48 in plaats van 32 landen deelnemen. Daardoor worden er in totaal 80 in plaats van 64 wedstrijden gespeeld.

Ook voor 2026 is daarom gekozen voor een gezamenlijke kandidatuur van drie landen, namelijk Canada, de Verenigde Staten en Mexico. Het gros van de wedstrijden zal afgewerkt worden in de VS, dat tien gaststeden heeft. Canada moet het doen met twee gaststeden en Mexico met drie.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino met een kaart van de gaststeden van de FIFA World Cup 2026 – Bron: Harold Cunningham – FIFA/FIFA via Getty Images
Meer