Ambachtelijke brouwers verantwoordelijk voor bijna kwart Amerikaanse bieromzet

Ambachtelijke brouwers hebben het voorbije jaar 79,1 miljard dollar bijgedragen tot de economie van de Verenigde Staten. De sector zorgde bovendien voor 559.545 arbeidsplaatsen. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Brewers Association. De ambachtelijke brouwerijen konden zelf op een rechtstreekse tewerkstelling van 150.055 mensen prat gaan. De werknemers ontvingen vorig jaar een totaal loonpakket van meer dan 5 miljard dollar. 

De ambachtelijke brouwers hebben inmiddels een aandeel van 13,2 procent op de Amerikaanse biermarkt. Dat betekende een stijging met ongeveer 4 procent tegenover het jaar voordien.

Californië

Op het gebied van omzet boekte de sector vorig jaar een niveau van 27,6 miljard dollar. Dat was een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. De ambachtelijke bieren vertegenwoordigen 24,1 procent van de totale inkomsten van de Amerikaanse brouwers. De sector vertegenwoordigde 0,4 procent van het Amerikaanse bruto binnenlandse product.

Californië is het belangrijkste speerpunt van de Amerikaanse ambachtelijke bierproductie. De bijdrage van de Californische ambachtelijke brouwers aan de Amerikaanse economie wordt door de sectororganisatie geraamd op 9 miljard dollar. Op de tweede plaats staat Pennsylvania met een impact van 6,3 miljard dollar, gevolgd door Texas (5,1 miljard dollar), New York (4,1 miljard dollar) en Florida (3,6 miljard dollar).

Californië is ook de grootste werkgever van de sector. In totaal zorgen de Californische ambachtelijke brouwers voor 61.335 banen, gevolgd door Pennsylvania (43.488), Texas (31.177) en Florida (27.543).

Export

‘Nagenoeg elk Amerikaans district heeft inmiddels zijn eigen ambachtelijke brouwerij,’ benadrukt Bart Watson, hoofdeconoom van de Brewers Association. ‘De sector is dan ook uitgegroeid tot een belangrijke pijler van de Amerikaanse lokale economie. Daarbij creëren de brouwers ook een aanzienlijke economische meerwaarde.’

‘Die groei heeft zich bovendien ook internationaal doorgezet. Sinds de Brewers Association vijftien jaar geleden met zijn Export Development Program van start ging, is de uitvoer van Amerikaanse ambachtelijke bieren met 1.400 procent gestegen.’

Inmiddels zijn in de Verenigde Staten bijna 7.500 onafhankelijke ambachtelijke brouwers actief.

Meer