Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 25 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Trumps aluminiumoorlog kostte bierbrouwers al 40.000 jobs

Logo Business AM
Economie

31/05/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

In de Verenigde Staten bood de bierindustrie vorig jaar nog werk aan 2,19 miljoen mensen. Dat betekende echter een daling met veertigduizend banen tegenover twee jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Beer Institute en de National Beer Wholesalers Association. De terugval moet volgens de sector vooral worden gezocht in de heffingen die door de Amerikaanse president Donald Trump op de invoer van aluminium werden doorgevoerd.

De twee jaar voordien zag de sector volgens cijfers van het Beer Institute het niveau van zijn tewerkstelling nog met 27 procent toenemen.

Bierblikken

“De heffingen op de metaalimport hebben de kosten van aluminium gevoelig doen toenemen,” benadrukt Jim McGreevy, chief executive van het Beer Institute. “De hogere prijzen hebben ook de prijs van de bierblikken sterk opgedreven. Die meerkost moeten de brouwers op andere posten recupereren.”

“Sommigen zullen ervoor kiezen om de meerprijs aan de consument door te rekenen. Anderen zullen daarentegen opteren voor besparingen. Daardoor kunnen onder meer de investeringen in innovatie en uitbreidingen worden uitgesteld. Een afslanking van het personeelsbestand vormt echter eveneens een mogelijkheid. De voorbije jaren hebben de brouwers duidelijk voor die optiek gekozen.”

Volgens sommige ramingen hebben de invoertarieven van Donald Trump de aluminiumkosten voor de Amerikaanse brouwers ruimschoots verdubbeld. Molson Coors Brewing maakte vorig jaar gewag van een bijkomende kostenpost van 40 miljoen dollar. Met dergelijke uitgaven dreigen ook de winstmarges van de Amerikaanse bierproducenten onder grotere druk te komen.

Consumptie

“Toch moet men beseffen dat de hogere importheffingen misschien niet de enige factor zijn die de werkgelegenheid in de sector onder druk zetten,” zegt Joe Deaux, analist grondstoffen bij het persbureau Bloomberg. “Ook de afzet heeft ongetwijfeld een impact gehad. De verkoop van bier, wijn en sterke dranken is in de Verenigde Staten het voorbije jaar met 0,8 procent gedaald.”

“Daarmee diende de industrie al voor het derde opeenvolgende jaar een achteruitgang te melden. Die terugval is vooral te wijten aan de biersector, die een achteruitgang met 1,5 procent registreerde. Vele consumenten schakelen van bier immers over op wijn en sterke dranken.”

Een woordvoerder van de bierbrouwers erkende inderdaad niet te kunnen bewijzen dat de importtarieven voor het banenverlies in de sector 100 procent verantwoordelijk zijn. “Anderzijds zijn er duidelijke aanwijzingen dat de brouwers door de meerkost van het aluminium minder ruimte hebben gehad om tot investeringen over te gaan,” aldus de zegsman.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks