Amerikaanse markt ambachtelijke bieren toont signalen van grotere maturiteit

In de Verenigde Staten hebben ambachtelijke brouwerijen het voorbije jaar in totaal 25,4 miljoen vaten bier verkocht. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Brewers Association. De jaaromzet van de sector liep met 8 procent op tot 26 miljard dollar.

Daarmee hebben de ambachtelijke brouwers het voorbije jaar op de Amerikaanse markt een aandeel van 23,4 procent uitgebouwd. Eind vorig jaar waren in de Verenigde Staten 6.372 ambachtelijke brouwerijen operationeel. Er werden dat jaar 997 nieuwe productiesites in gebruik genomen.

Microbrouwerijen

In volumes vertegenwoordigden de ambachtelijke brouwers vorig jaar 12,7 procent van de totale Amerikaanse biermarkt. Microbrouwerijen en biercafés namen 76 procent van de groei van de ambachtelijke productie voor hun rekening. Er moet daarbij wel worden aangegeven dat de totale Amerikaanse biermarkt het voorbije jaar met een inkrimping van 1 procent werd geconfronteerd.

“De resultaten tonen aan dat de ambachtelijke bierproducenten zich steeds meer aan de nieuwe realiteiten van een matuur marktlandschap aanpassen,” beklemtoont Bart Watson, hoofdeconoom bij de Brewers Association.

“Er kan een aanhoudend nieuwe interesse in de opening van nieuwe brouwerijen worden opgemerkt, ook al wordt in een bijzonder concurrentiële omgeving gewerkt op een markt die slechts een groei met 5 procent laat optekenen,” zegt Watson. “Ook hier is het aantal plaatsen op de markt beperkt. Dat verklaart het sluitingspercentage van 2,6 procent dat het voorbije jaar moest worden opgetekend.”

“Die sluitingen moeten niet beschouwd worden als een signaal van een dalende interesse voor de ambachtelijke bieren. Wel is er sprake van een natuurlijke functie van een industrie die naar een grotere maturiteit evolueert.” In totaal moesten vorig jaar 165 sluitingen worden gemeld. Het jaar voordien hadden 97 brouwerijen de activiteiten moeten stopzetten. Drie jaar geleden werden 78 brouwerijen gesloten.

Huurperikelen

Watson wijst er wel op dat het sluitingspercentage nog bijzonder laag ligt in vergelijking met andere industrieën. Vooral huurperikelen en andere problemen met eigenaars zouden vaak aan de basis van een sluiting liggen. Anderzijds moet volgens Watson worden vastgesteld dat vooral lokale bieren op een sterke interesse kunnen rekenen. Sectorgenoten met een grotere of nationale distributie ervaren volgens de econoom meer moeilijkheden.

In het begin van dit decennium hadden de ambachtelijke brouwerijen een aandeel van 5,7 procent op de Amerikaanse biermarkt. Dat was vier jaar geleden al opgelopen tot 11 procent. Toen was opgemerkt dat een aandeel van 20 procent tot de mogelijkheden zou behoren. De huidige cijfers maken volgens Watson echter duidelijk dat die ambities wellicht niet zullen kunnen worden gerealiseerd.

Geraamd wordt dat de volgende jaren in de Verenigde Staten nog eens ongeveer 2.500 nieuwe brouwerijen zullen worden opgestart. Die beweging zal volgens het rapport vooral geconcentreerd zijn in regio’s waar op dit ogenblik nog steeds met een relatief beperkte dekking worden geconfronteerd.

Meer