Michelin stopt met legendarische rode gidsboekje

Na 122 jaar stopt bandenproducent Michelin met de geprinte versie van zijn Michelingids. Voor de editie 2022 zal de culinaire gids alleen digitaal beschikbaar zijn.

Einde aan de fysieke verschijning

De rode Michelingids, de befaamde gids voor toprestaurants, zal in 2022 enkel digitaal beschikbaar zijn. De bandenproducent stopt daarmee na 122 jaar met de geprinte versie van hun iconische gids. Volgens Michelin is de digitale versie slechts eenmalig, maar de kans is groot dat het om een permanente evolutie gaat.

De info uit de Michelingids is al een tijdlang gratis op de website en via de app beschikbaar, zij die willen betalen voor een geprinte versie zijn daarom enorm schaars geworden. Desalniettemin eindigt hiermee de fysieke verschijning van een culinair icoon.

Gids voor de pioniers van de weg

In 1900 lanceerden de broers André en Edouard Michelin hun eerste Michelingids. De producenten van autobanden maakten een korte gids voor Franse chauffeurs waarin ze handige tips gaven aan de toen 3.000 chauffeurs die Frankrijk rijk was. Het boekje voorzag het handjevol automobilisten in Frankrijk een resem aan adressen waar ze terecht konden tijdens hun reizen door het land. Van garagisten of Michelinverkooppunten, tot hotels en restaurants, alles wat de reiziger in die tijd nodig had kon je erin vinden.

In 1904 breidden de broers hun gids uit en brachten ze ook een Belgische editie op de markt. Daarna volgden edities die reizigers over heel Europa gidsten. Toen een van de Michelinbroers bij een bezoek aan een garagist merkte dat hun gidsen als onderleggers voor een bureau werden gebruikt, besloot hij de gids voortaan betalend te maken aangezien “men enkel waarde hecht aan dat waarvoor men betaald heeft”, zo zou André Michelin vermoedelijk gezegd hebben.

In 1931 kreeg de gids zijn rode kleur, die zou ze tot vandaag behouden. Gaandeweg kreeg de gids de reputatie als culinaire autoriteit. Michelin stuurde anonieme recensenten rond naar restaurants om elk jaar hun waardeoordeel te uiten in de gids. Dankzij de jarenlange reputatieopbouw is een Michelinster een begeerde bekroning voor een restaurant.

In België en Luxemburg zijn in totaal 139 restaurants met een Michelinster, slechts twee mogen hun gevel versieren met de volle drie sterren: Zilte in Antwerpen en Hof van Cleven in Kruishoutem.

(NS)

Meer