Eerste veganistisch restaurant bekroond met Michelinster in Frankrijk

Een veganistisch restaurant in het zuidwesten van Frankrijk is voor het eerst bekroond met een Michelinster. ‘Het voelde alsof ik door een trein werd geraakt.’

De restaurantorganisatie Michelin heeft voor het eerst een Michelinster gegeven aan een restaurant dat alleen maar veganistische producten serveert. Naast de klassieke Michelinster won eigenaar en chef-kok Claire Vallée met haar restaurant ook de groene ster, een prijs die Michelin vorig jaar introduceerde om ethische en duurzame restaurants te belonen.

Vallée wist niet wat haar overkwam toen ze het nieuws te horen kreeg. ‘Het voelde alsof ik door een trein werd geraakt’, zegt ze aan het Franse agentschap AFP. De Franse chef-kok runt het veganistische restaurant ONA, wat staat voor Origine Non Animale (niet-dierlijke oorsprong red.), in de stad Ares, in de buurt van Bordeaux. 

Afgewezen door banken

Ze lanceerde het restaurant in 2016 door middel van crowdfunding en een lening bij een groene bank. Andere Franse banken keerden haar toen de rug toe. ‘Ze noemden de vooruitzichten voor veganisme en plantaardig voedsel te onzeker’, zegt ze. 

‘Dit bewijst dat niets onmogelijk is’, aldus Vallée. ‘Ik vroeg me af of we goed genoeg waren. Koken op basis van groenten is moeilijk en innovatief.’ 

Sluiting door corona

ONA bood zeven gerechten aan op zijn gastronomisch menu voordat Vallée het restaurant moest sluiten vanwege de ingrijpende maatregelen die door de Franse regering genomen zijn in de strijd tegen het coronavirus. Haar favoriete combinaties zijn pijnboom, boletenpaddenstoel en sake, of selderij, tonka en amberbier.

Hoewel ze nu beschouwd wordt als een pionier voor de veganistische keuken in Frankrijk, treedt Vallée naar eigen zeggen simpelweg in de voetsporen van andere chef-koks, met name de overleden Jean-Christian Jury, die het restaurant Mano Verde in Berlijn runde.

Belgische sterrenrestaurants

Vorige week maakte Michelin ook in België zijn lijst van sterrenrestaurants bekend. Bovenaan staat Hof Van Cleve van Peter Goossens met drie sterren, gevolgd door Zilte van Viki Geunes, dat dankzij een extra ster ook op drie sterren terechtkomt.

Bovendien kregen ook deze Belgische restaurants hun eerste ster: Libertine, Willem Hiele, Melchior, Boo Raan, L’Envie, Le Pré des Oréades, Lettres Gourmandes, Bar Bulot, Attablez-vous en Le Pristine.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20