Michelin Gids koopt Robert Parker’s Wine Advocate

De Franse groep Michelin, uitgever van de gelijknamige restaurantgids, krijgt de wijngids Wine Advocate van de Amerikaanse recensent Robert Parker volledig in handen. Twee jaar geleden had Michelin al 40% van de gids gekocht.

De wijngids werd door Robert Parker (foto), historicus en advocaat van opleiding, op het einde van de jaren zeventig gelanceerd. Hij verzamelde daarin in eerste instantie reportages die hij als wijnliefhebber had gepubliceerd. Inmiddels is de gids uitgegroeid tot de meest invloedrijke wijnrecensent van de wereld. Zeven jaar geleden verkocht Parker een meerderheid van de gids voor een bedrag van 15 miljoen dollar aan drie Aziatische investeerders. Die meerderheid komt nu ook in Franse handen, al is niet geweten voor welk bedrag.

De wijngids Wine Advocate

Parker is niet de eerste de beste. Zo ontving hij op het einde van de voorbije eeuw het Légion d’Honneur. Robert Parker heeft zich de voorbije decennia binnen de wijnindustrie volgens vele waarnemers ontwikkeld tot één van de absolute autoriteiten. De publicatie biedt aan de lezer nagenoeg veertigduizend besprekingen per jaar en ook de toonaard van een bespreking in de wijngids van Parker kan voor een producent bijzonder grote consequenties hebben en kan in belangrijke mate de omvang van de winstmarges bepalen. De Wine Advocate en Michelin lanceerden de voorbije jaren in Singapore, Hongkong en Macau al een aantal culinaire samenwerkingen.

Partnerschap met Trip Advisor

Verder raakte bekend dat Michelin een partnerschap heeft afgesloten met de online reisgids Trip Advisor. Deze laatste is eigenaar van The Fork, een online restaurantreserveringsplatform, dat in verschillende landen actief is en zeer complementair lijkt met de Franse Guide Michelin.

Michelin blijft erg discreet over de verkoopcijfers van zijn wereldberoemde gids. Vele restaurants zouden niet langer 24,9 euro willen betalen voor wat ooit de referentie in de restaurantsector was. Ook de smartphone- en webversie braken nooit echt door.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20