Food & Drinks
Stijgende prijzen werken overbevissing in de hand. “Sommige visbestanden komen onder druk”, waarschuwen experten
De wereldwijde regelgeving voor de visserij moet strenger worden. Dat is een essentiële maatregel om de vissoorten te beschermen. Dat heeft Manuel Barange, directeur van de afdeling visserij en aquacultuur bij de Food & Agriculture Organization (FAO), gezegd tijdens de jongste Ocean Conference in Lissabon. De prijsstijgingen door de uitbraak van de oorlog in Oekraïne […]
Verenigde Staten registreren handelsmerk Scotch Whisky
Schotse whisky geniet op de Amerikaanse markt voortaan een grotere bescherming. De benaming Scotch Whisky is immers voortaan in de Verenigde Staten als een erkend handelsmerk geregistreerd. Dat heeft de Scotch Whisky Association (SWA) gemeld. De Schotse whisky-producenten maken gewag van een belangrijke stap. De Verenigde Staten vormen voor de verkoop van de drank immers […]
Wereldwijde omzet alcoholische dranken heeft zich van coronacrisis hersteld
Wereldwijd werd vorig jaar voor een bedrag van 1,17 biljoen dollar aan alcoholische dranken verkocht. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeker International Wine & Spirit Research (IWSR), gebaseerd op cijfers uit honderdzestig landen. Twee jaar geleden diende, na de uitbraak van de wereldwijde […]
Honger-hotspots: “Wereldwijde voedselcrisis weegt nu zelfs zwaarder dan tijdens Arabische Lente”
De acute voedselonzekerheid zal de volgende maanden in een aantal landen waarschijnlijk nog verder verslechteren. Dat blijkt uit een rapport van de Food & Agriculture Organization (FAO) en het World Food Programme (WFP), die daarbij van een aantal honger-hotspots gewag maken. Het rapport waarschuwt tegelijkertijd dat de huidige situatie al erger is dan de problemen […]
Op vijf jaar tijd 10 procent minder Europese wijnbouwers
Twee jaar geleden waren in de Europese Unie in totaal nog 2,2 miljoen wijngaarden geregistreerd. Dat betekende een daling met 10,3 procent tegenover het midden van het voorbije decennium. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. De bedrijven besloegen gezamenlijk 3,2 miljoen hectare wijngaarden. Hier was er sprake van […]
Amerikaans bedrijf bouwt grootste bioreactoren voor productie van kweekvlees
Het bedrijf Good Meat, specialist in kweekvlees, bouwt in de Verenigde Staten een complex met tien bioreactoren van 250.000 liter om een commerciële productie uit te bouwen. Wanneer de installaties op volle capaciteit functioneren, zal een jaarlijkse productie tot 13.000 ton vlees kunnen worden gerealiseerd. Daarmee zou Good Meat de grootste bioreactor voor kweekvlees van […]
Landen spelen vaker culinaire troeven uit om toeristen te lokken
Het toerisme kijkt steeds vaker naar de nationale keuken om tegenover rivaliserende bestemmingen een concurrentieel voordeel uit te bouwen. Dat staat is een rapport van consulent GlobalData. Toeristische bestemmingen spelen met deze initiatieven volgens de onderzoekers in op een trend die door de uitbraak van de coronapandemie is aangewakkerd. “Het herstel van de reisindustrie komt […]
Mosterd getroffen door ongunstige weersomstandigheden en hoge kosten
De klimaatverandering en oplopende kosten zorgen ervoor dat in Frankrijk de bevoorrading van de supermarkten met de beroemde Moutarde de Dijon in het gedrang dreigt te komen. Volgens een aantal waarnemers is het niet denkbeeldig dat de problemen zich ook naar andere landen uitbreiden. Producenten van de Franse mosterd wijzen erop dat de zaadproductie het […]
Wereldbank maakt extra budgetten vrij voor ondersteuning voedselvoorziening
De Wereldbank maakt een budget van 12 miljard dollar vrij om landen met een laag inkomen te helpen de tekorten aan voeding en meststoffen, ontstaan door de oorlog die Rusland tegen Oekraïne heeft ontketend, op te vangen. Het initiatief moet volgens de Wereldbank de getroffen landen in staat stellen om de tekorten in de loop […]
Oostenrijkse hoofdstad Wenen zet een eigen biologisch landbouwketen op
De Oostenrijkse hoofdstad Wenen brengt onder de merknaam Wien Gusto een eigen assortiment biologische groenten op de markt. De oogst is afkomstig van landbouwgrond die de stad in eigendom heeft. Het aanbod aan producten zal volgens het Weense stadsbestuur geleidelijk verder worden uitgebreid. Het stadsbestuur van Wenen heeft zopas aangekondigd een eigen assortiment biologische producten […]
Franse productie foie gras derde jaar op rij gedaald; vogelgriep verergert de problemen
In de Franse restaurants zal het dit jaar wellicht moeilijker worden om op de menu’s foie gras terug te vinden. Er is immers sprake van een belangrijke terugval in de aanvoer van het product. Het probleem moet worden toegeschreven aan de uitbraak van de vogelgriep, die de producenten van foie gras zwaar heeft geraakt. Sommigen […]
Horeca blijft worstelen met tekort aan personeel
De horeca heeft het bijzonder moeilijk om voldoende werknemers aan te trekken. Dat blijkt uit een rapport van consulent Acerta, gespecialiseerd in personeelszaken, bij zesduizend werkgevers in de provincie Antwerpen. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat geen enkele andere economische sector sinds de uitbraak van de coronacrisis met een groter banenverlies werd geconfronteerd […]