Horeca blijft worstelen met tekort aan personeel

De horeca heeft het bijzonder moeilijk om voldoende werknemers aan te trekken. Dat blijkt uit een rapport van consulent Acerta, gespecialiseerd in personeelszaken, bij zesduizend werkgevers in de provincie Antwerpen.

De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat geen enkele andere economische sector sinds de uitbraak van de coronacrisis met een groter banenverlies werd geconfronteerd dan de horeca.

Vacatures worden niet ingevuld

Opgemerkt wordt dat eind vorig jaar in de Antwerpse horeca nog altijd 6,2 procent minder mensen aan de slag waren dan twee jaar voordien, net voor de uitbraak van de coronapandemie. In de groothandel en de retail blijkt volgens de cijfers van Acerta de tewerkstelling daarentegen met bijna 7 procent te zijn toegenomen.

Paul Snoeys, voorzitter van de sectororganisatie Horeca Vlaanderen-Antwerpen, erkent tegenover Gazet van Antwerpen dat de impact van de coronacrisis in zijn sector nog bijzonder sterk voelbaar is. “Veel werknemers zijn tijdens de coronacrisis in een andere industrie aan de slag gegaan en hebben beslist om daar te blijven”, beklemtoont hij.

Snoeys voegt eraan toe dat werkgevers in de horeca door die opengevallen vacatures op zoek moeten naar vervangers, maar die blijken niet gemakkelijk te vinden. Hij wijst er daarbij op dat weinig jongeren de bereidheid tonen om laat avondwerk te doen of tijdens het weekend te komen werken. 

Onervaren arbeidskrachten

“Veel vacatures in de horeca blijven dus openstaan”, getuigt de voorzitter van Horeca Vlaanderen-Antwerpen. Snoeys voegt eraan toe te vrezen dat dit tekort aan arbeidskrachten zich met de opening van de caféterrassen al snel zal laten voeten. “Er zal wellicht niet voldoende mankracht beschikbaar zijn om elke klant even snel te bedienen als vroeger”, laat hij verstaan.

Ook uitbaters wijzen erop dat het bijzonder moeilijk valt nieuw personeel te vinden. Zij merken op dat in de sector nagenoeg iedere geschoolde werknemer aan de slag is. Ervaren personeel rekruteren zou dus alleen kunnen door werknemers bij collega’s weg te lokken.

Om de tewerkstelling in de sector op te drijven, moet er dan ook vaak beroep worden gedaan op ongeschoolde en onervaren medewerkers, studenten of mensen die naar een deeltijdse baan op zoek zijn om hun maandelijks inkomen aan te vullen.

Meer