Oostenrijkse hoofdstad Wenen zet een eigen biologisch landbouwketen op

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen brengt onder de merknaam Wien Gusto een eigen assortiment biologische groenten op de markt. De oogst is afkomstig van landbouwgrond die de stad in eigendom heeft. Het aanbod aan producten zal volgens het Weense stadsbestuur geleidelijk verder worden uitgebreid.

Het stadsbestuur van Wenen heeft zopas aangekondigd een eigen assortiment biologische producten te zullen lanceren. De oogst zal op de lokale markten en bij voedingszaken in de stad te koop worden aangeboden.

Kleinhandel

Het Weense stadsbestuur bezit ongeveer 2.000 hectare akkerland en wijngaarden en kan zich daarmee als een van de grootste biologische landbouwbedrijven van Oostenrijk profileren. Alle producten die door deze activiteiten worden voortgebracht, zullen onder de nieuwe merknaam Wien Gusto op de markt te koop worden aangeboden.

“Het project Wien Gusto biedt de lokale bevolking de mogelijkheid om de vruchten te plukken van hoogwaardige, lokaal geproduceerde biologische producten”, merken woordvoerders van het stadsbestuur op.

Eerder al hadden het Biozentrum Lobau en het BIO-Stadtgut Laxenburg op gemeentelijke tuinbouwgrond in Wienen een aantal biologische teelten opgezet. “De producten werden echter in de groothandel verkocht, waardoor het voor de lokale bevolking niet mogelijk was om zich rechtstreeks met de eigen landbouwproductie van de stad te bevoorraden”, zeggen de woordvoerders nog.

“Dit moet met de merknaam Wien Gusto wel mogelijk worden. Bovendien vormt Wien Gusto een bevestiging van de sterke faam die Wenen voor zichzelf op het gebied van duurzame ontwikkeling al heeft uitgebouwd.”

Dierenproducten

Het stadsbestuur van Wenen merkt op dat deze zomer al een grote verscheidenheid aan lokale biologische producten in de winkelrekken zal kunnen worden aangeboden. Dat aanbod zal volgens het stadsbestuur bovendien steeds verder worden uitgebreid. Wien Gusto gaat volgende maand in eerste instantie van start met de verkoop van biologisch tarwemeel. 

Tijdens de zomer en de herfst zullen vervolgens ook linzen, aardappelen, tarwe en rogge, lijnolie, kikkererwten en hertenvlees aan het assortiment worden toegevoegd. In de loop van de volgende twee jaar zullen vervolgens ook zonnebloemolie, speltmeel, fruit en sappen, cider en tofu worden aangevoerd.

Daarnaast worden op termijn eveneens een assortiment biologische dierenproducten – afkomstig van de duurzame teelt van varkens en runderen – voorzien. “Hiermee wordt het aanbod van duurzame landbouwproducten rondgemaakt”, luidt het.

“Wenen wordt de eerste grote stad die tegelijkertijd ook een biologisch landbouwbedrijf is”, benadrukte Michael Ludwig, burgemeester van Wenen, in een commentaar op het initiatief. “Dat is echter niet verwonderlijk. Wenen spitst zich immers al langer toe op de bevordering van de levenskwaliteit.”

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20