Franse productie foie gras derde jaar op rij gedaald; vogelgriep verergert de problemen

In de Franse restaurants zal het dit jaar wellicht moeilijker worden om op de menu’s foie gras terug te vinden. Er is immers sprake van een belangrijke terugval in de aanvoer van het product. Het probleem moet worden toegeschreven aan de uitbraak van de vogelgriep, die de producenten van foie gras zwaar heeft geraakt.

Sommigen maken gewag van de zwaarste crisis die de sector tot nu toe heeft meegemaakt. Het probleem zal volgens hen ook in de rest van de wereld worden gevoeld.

Massale ruiming

Eerder dit jaar waarschuwden de Franse producenten van foie gras dat de verspreiding van het virus H5N8 hun industrie zware schade zou kunnen toebrengen. De sector riep op tot een massale ruiming van eenden in een poging een zware uitbraak van vogelgriep te vermijden. Daarbij werd verwezen naar vijf jaar geleden, toen de epidemie de sector eveneens een grote slag had toegebracht.

“De inspanningen om het virus onder controle te krijgen, blijken echter niet zo effectief geweest als werd gehoopt”, beklemtoont Marie-Pierre Pé, directeur van het Comité Interprofessionnel des Palmipèdes à Foie Gras (Cifog), de federatie van de Franse producenten van foie gras. “Dit betekende dat een onvoldoende aanvoer kon worden gegarandeerd.”

Volgens cijfers van het Franse ministerie van Landbouw zouden sinds november vorig jaar zestien miljoen eenden zijn geruimd. Verwacht wordt dat de productie van foie gras dit jaar zal worden gehalveerd.

Ongeveer 80 procent van de producenten zouden met de vogelgriep zijn geconfronteerd. Het probleem zet ook de wereldwijde distributie onder druk. Meer dan de helft van de voorraden foie gras die wereldwijd worden geconsumeerd, worden immers vanuit Frankrijk geïmporteerd.

“Nog nooit eerder moesten in Frankrijk zoveel dieren worden geruimd”, merkt Marie-Pierre Pé op. “Nog nooit eerder ook is de sector met een crisis van deze omvang geconfronteerd.”

Activisten

Het probleem begint inmiddels ook naar de restaurants door te sijpelen. Een aantal uitbaters voert aan dat er al gedurende een maand minder voorraden worden aangevoerd. Sommige eetgelegenheden werpen zelfs op dat de leveringen inmiddels volledig zijn gestopt.

De nieuwe problemen komen voor de sector op een bijzonder ongelegen ogenblik. De industrie heeft het al enkele tijd bijzonder moeilijk. De producenten en verkopers ervaren onder meer zware druk van dierenrechtenactivisten, die ernaar streven om de productie stil te leggen omdat de ganzen en eenden onder dwang zouden worden gevoed om de beste kwaliteit foie gras te verkrijgen.

Hoewel activisten op een aantal andere locaties hun slag hebben thuisgehaald, heeft de sector in Frankrijk zijn activiteiten verder kunnen zetten. Wel hebben de acties ervoor gezorgd dat het product bij een aantal consumenten niet langer is gewenst.

De industrie moet nu inmiddels al voor het derde jaar op rij een daling van de productie melden. Volgens sommige bronnen zou er nu met kleinere verpakkingen worden gewerkt om toch zoveel mogelijk klanten te kunnen bereiken.

(am)

Meer