Voor deze foie gras zijn geen ganzen vetgemest

Er is foie gras op komst waarvoor we ons minder schuldig moeten voelen. Ganzenlever is heel omstreden, omdat hiervoor ganzen worden vetgemest. Maar mogelijk moet er in de toekomst geen sondevoeding meer worden toegediend. Al is de kans klein dat je de lekkernij snel in een gewone supermarkt zult kunnen kopen.

Volgende maand zou Aviwell een crowdfunding starten om de foie gras te kunnen produceren. Al tien jaar weten onderzoekers dat je de opslag van lipiden, vetachtige stoffen, in de lever kunt vergroten. Daarmee maak je de lever dus vetter. Zo ontdekten ze ook een groep bacteriën, die de lever van ganzen op een natuurlijke manier ontwikkelen. Vervolgens maakten ze een cocktail van darmfermenten die met flessen aan jonge kuikens kan worden toegediend.

Uiteindelijk weegt de lever nog steeds veel minder dan die van met sondevoeding vetgemeste ganzen, maar de dieren hebben er minder voor moeten afzien. De foie gras zal echt niet goedkoop zijn, en zal dus niet in de gewone supermarkt liggen. Nu betaal je 140 per kilo voor ganzenlever, maar de nieuwe variant zou 800 per kilo kosten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20