FNG verzet zich tegen dwarsliggende obligatiehouders: aantal aanwezigen niet belangrijk voor geldige stem

De modegroep FNG, het moederbedrijf van onder andere Brantano, organiseert op 16 juli een nieuwe vergadering met de laatste groep obligatiehouders. Die vergadering kon de vorige keer niet doorgaan omdat er te weinig aanwezigen waren.

Op de vorige vergadering moest volgens de eigen regels van FNG minstens de helft van de obligatiehouders aanwezig zijn om geldig te kunnen stemmen en dat was niet het geval.

Daar past de groep nu een mouw aan. Op de volgende vergadering, op 16 juli, is het aantal aanwezige obligatiehouders niet meer van belang. Dus zelfs als er maar 10 procent van hen komt opdagen, kan er geldig gestemd worden. Als de helft van de aanwezigen akkoord gaat met het voorstel, kan FNG voor al zijn obligaties wachten tot het einde van het jaar om de rente uit te betalen. ‘Dat is de wettelijke gang van zaken bij elke vergadering’, zegt woordvoerder Gunther De Backer.

Uitstel

De modegroep, die stevig in de problemen zit, vraagt aan zijn obligatiehouders zeven maanden uitstel om de rente op de obligatie te betalen. Obligaties zijn schulden die een bedrijf doorverkoopt om ze later met rente terug te betalen. Voor alle obligaties die vervallen in 2021 heeft FNG dat uitstel gekregen, over het schuldpapier dat vervalt in 2023 moet dus over twee weken nog gestemd worden.

Maar nadat die vergadering achter de rug is, kan FNG nog lang niet op zijn lauweren rusten. Er lopen nog honderden miljoenen schulden bij banken en ook de Vlaamse overheid heeft nog meer dan 30 miljoen euro tegoed van de groep. De totale schuldenberg liep in 2019, nog voor de coronacrisis, al op tot 734 miljoen euro. De impact van de coronacrisis werd nog niet bekend gemaakt.

Wat we wel weten, is dat de groep 47 winkels wil sluiten in België, waaronder 30 van Brantano en alle 17 winkels van het hoofdmerk Fred&Ginger. De vakbonden eisen dat het management opstapt en willen een gerechtelijk onderzoek naar ‘de mistoestanden’ bij het bedrijf.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20