FNG (Brantano) schrapt 287 jobs en sluit 47 winkels

Modegroep FNG wil tot 47 winkels sluiten. Collectief ontslag dreigt voor maximaal 287 medewerkers in België, een kwart van het personeelsbestand in ons land.

De beursgenoteerde Benelux-modegroep FNG telt ruim 3.000 werknemers en circa 500 shops in Europa. Naast vlaggenschip Brantano beheert de groep onder meer de merken Fred & Ginger, Miss Etam en Claudia Sträter. De FNG-directie maakte maandag aan de ondernemingsraden bekend dat de groep haar Belgische activiteiten herstructureert.

FNG spreekt van ‘de intentie tot collectief ontslag en de sluiting van maximaal 47 winkels over verschillende Belgische merken.’ Dat kan leiden tot het ontslag van maximaal 287 medewerkers in België.

  • Maximaal 30 winkels worden gesloten van de formules Brantano, Boutik by Brantano en Concept Fashion
  • Alle 17 winkels van Fred & Ginger en Ginger gaan dicht.
  • Er zal ook banenverlies zijn in het hoofdkantoor in Mechelen.
  • In het distributiecentrum in Erembodegem blijven alle banen behouden.

De sluitingen moeten het volgens de directie mogelijk maken ‘om de rendabiliteit van de Belgische activiteiten te verhogen en zoveel mogelijk werkgelegenheid te vrijwaren’.

‘We begrijpen heel goed dat deze aankondiging hard aankomt bij onze medewerkers’, zegt crisismanager Yves Pollé, de CEO ad interim. ‘Deze maatregelen zijn moeilijk en pijnlijk, maar noodzakelijk om nieuwe financiële middelen voor de groep te vinden en het hoofd te bieden aan de huidige en toekomstige uitdagingen.’

Bescherming tegen schuldeisers

De modegroep zit al enige tijd in slechte financiële papieren. Half juni maakte FNG resultaten bekend voor 2019. Er is een nettoverlies van 292 miljoen euro, terwijl het bedrijf 734 miljoen euro schulden heeft. Verscheidene vennootschappen vragen nu bescherming tegen schuldeisers. Er wordt daartoe vandaag een verzoekschrift ingediend bij de Ondernemingsrechtbank van Mechelen. Het gaat om:

  • Brantano NV
  • FNG International NV
  • Market Retail Belgium BV

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20