Crisis bij modegroep FNG (Brantano) bereikt Vlaamse regering

Moet de Vlaamse overheid, die al voor ruim 30 miljoen euro blootgesteld staat, Brantano-moedergroep FNG ondersteunen met nieuwe waarborgen? De kwestie leidt tot discussie bij politici én sectorgenoten.

FNG vecht om zijn overleven. De Vlaamse overheid is via twee wegen blootgesteld:

  • De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) pompte sinds 2017 via verscheidene operaties 21,5 miljoen euro in het kapitaal van FNG, zo bevestigde minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) eerder deze week in het parlement.
  • Daarnaast zijn er nog achtergestelde leningen en waarborgen, onder meer via het vehikel Gigarant. PMV bevestigt in De Tijd dat daarmee een blootstelling van 9,8 miljoen euro mee gemoeid is.

De vraag nu is of de Vlaamse regering, via de waarborgvennootschap Gigarant, nog eens in de bres moet springen voor FNG, dat een nieuwe aanvraag indiende.

Het argument pro is dat daarmee honderden jobs bij schoenenketen Brantano gered kunnen worden. Het argument contra is dat de boekhouding bij FNG allesbehalve doorzichtig is. En wat ook bij verscheidene politieke partijen te horen is: moet de overheid niet eerder strategische of technologisch innnovatieve bedrijven ondersteunen?

Sectorreacties

Sommige sectorgenoten zijn alvast niet te spreken over de démarche. ‘Het zou een schande zijn als de Vlaamse overheid nu nog geld pompt in een bedrijf gebouwd op fraude en diefstal’, reageert een sectorgenoot anoniem bij de vakwebsite RetailDetail.

Maar volgens Wouter Torfs van Schoenen Torfs, die als aandeelhouder van FNG betrokken partij is, kan staatshulp een deel van de oplossing zijn voor FNG. Zelf blijft hij afzijdig in het dossier. ‘Het is op dit moment niet aan mij om de redder in nood te gaan spelen’, zegt hij aan RetailDetail.

Lees ook:

Meer