Vakbonden bij modegroep FNG (Brantano) eisen verwijdering directie

De vakbonden bij modegroep FNG hebben alle vertrouwen verloren in de directie. Ze hebben daarom een verzoekschrift ingediend bij de ondernemingsrechtbank van Mechelen opdat er voorlopige bewindvoerders zouden worden aangesteld.

‘Op die manier willen we de sleutels van de onderneming aan bekwame en integere experten overhandigen’, zeggen de vakbonden dinsdag. ‘We zijn ervan overtuigd dat deze deskundigen in het algemeen maatschappelijk belang zullen handelen, weg van de aandelenzwendel en mistige transacties in belastingparadijzen.’

FNG werd jarenlang geleid door costichter Dieter Penninckx. Begin mei volgde Manu Bracke, een andere costichter, hem op als CEO. Pennincx nam ontslag om medische redenen. Maar het CEO-schap van Bracke was van erg korte duur. Yves Pollé werd begin juni aangesteld als CEO ad interim met als opdracht om een relanceplan uit te werken. De vakbonden willen geen van de drie aan het roer. Volgens de bonden zijn meerdere externe bewindvoerders nodig.

Veel vragen

Bij FNG, moedergroep van onder meer schoenwinkelketen Brantano, staan tot 287 jobs op de tocht, of een kwart van het personeelsbestand. Zevenenveertig winkels zouden worden gesloten, waaronder de 17 winkels van Fred & Ginger.

Dinsdag vond er over de reorganisatieplannen een ondernemingsraad plaats bij Brantano, maar veel wijzer zijn de vakbonden daar naar eigen zeggen niet geworden. ‘We beschikken als sociale partners nog steeds niet over de nodige antwoorden. De financiële, fiscale, juridische en ethische vragen blijven zich opstapelen.’

Zombieholding


De vakbonden roepen ook op tot een gerechtelijk onderzoek om ‘het onfrisse verhaal’ van FNG uit te spitten. En aan de politici vragen de bonden om ‘extreem voorzichtig’ te zijn. ‘Op dit kantelmoment miljoenen euro’s belastinggeld in een zombieholding pompen en niet investeren in de medewerkers van de betrokken winkelketens zou hemeltergend zijn’,stellen ze.

De ondernemingsrechtbank van Mechelen buigt zich woensdag over de vraag van FNG om bescherming tegen schuldeisers te krijgen voor drie vennootschappen: FNG International, Brantano en Market Retail Belgium.

FNG kwam in de problemen door de coronapandemie en verplichte sluitingen, maar er is ook kritiek op de boekhouding. Onder meer de beurswaakhond FSMA neemt FNG onder de loep.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20