Als je studeert, of binnenkort gaat studeren, dan dien je rekening te houden met een heleboel extra kosten. Denk maar eens aan de aanschaf van studieboeken, maar aan het inrichten van een studentenkot. Op dit moment kun je prima leren hoe je het best zelfstandig met geld om dient te gaan. Om te beginnen dien je een begroting te maken van alle kosten die nog komen gaan.
Financiële tips voor studenten
De meest belangrijk tip voor (aanstaande) studenten is het maken van een kloppende begroting. Dit betekent dat alle inkomsten en uitgaven naast elkaar worden gelegd. Om rond te komen met een beperkt studentenbudget is het immers zaak dat de financiën op orde zijn, en ook worden gehouden natuurlijk. In de begroting dien je dan onder andere de volgende posten te vermelden.
Inkomsten | Uitgaven |
|
|
Gebruik een (digitaal) kasboek
Om de inkomsten en uitgaven goed in beeld te krijgen, en te houden, kun je als student een kasboek bijhouden. Dit kan een papieren kasboekje zijn, maar eveneens online service of een speciale app voor op je smartphone. Door te weten hoeveel geld er elke maand binnenkomt en ook elke maand wordt uitgegeven kun je bepalen waar je je uitgavenpatroon dient bij te stellen.
Verlaag je studieschuld
Als student kun je op meerdere manieren je studieschuld verlagen.
- Gebruik je studielening alleen voor zaken die met je studie te maken hebben, en dus niet voor een avondje stappen of nieuwe kleren,
- Besef dat je een studielening ooit dient terug te betalen. Hoe meer je leent, hoe hoger je aflossing later zal zijn.
- Leen niet meer geld dan echt nodig is, een grote studielening zal immers niet opgevangen kunnen worden met een minder goed betaalde baan later.
- Door een (bij)baan te nemen kun je een deel van je studiekosten opvangen zodat je minder geld hoeft te lenen.
- Betaal aankopen niet achteraf, bijvoorbeeld door een kredietkaart te gebruiken, dit is in de regel erg duur. Ook rond staan bij je bank is een dure vorm van geld lenen die je beter kunt vermijden.
Ga op zoek naar (studenten)kortingen
Om gemakkelijker rond te kunnen komen van een beperkt budget doen studenten er verstandig aan om op zoek te gaan naar allerlei vormen van kortingen. Soms worden er zelfs speciale kortingen gegeven als je een studie volgt. Het is dus aan te raden om eens naar de mogelijkheden te informere4n bij plaatselijke winkels en andere bedrijven. Door gebruik te maken van kortingen kun je immers veel geld besparen. Bovendien leer je op deze manier steeds beter omgaan met de waarde van geld.
Stel jezelf vaste financiële grenzen
Om te voorkomen dat je onnodig allerlei dure producten aanschaf kun je jezelf financiële grenzen stellen voor dit soort uitgaven. Zo voorkom je bovendien het doen van de meest onzinnige impulsaankopen en zul je eerder geneigd zijn alleen dingen aan te schaffen die je echt nodig hebt.
Koop tweedehandse- of afgeprijsde producten
Hoewel je in sommige gevallen niet anders kunt, omdat er bijvoorbeeld alleen de nieuwste uitgave van een studieboek wordt gewerkt, zijn er een heleboel producten die je ook prima tweedehands of in de uitverkoop kunt kopen. Op de aanschaf van studieboeken kun je onder andere besparen door:
- het overnemen van boeken van ouderejaars
- online boekenmarkten af te struinen,
- huur boeken via de onderwijsinstelling waar je lessen volgt,
- leen boeken in de bibliotheek of van medestudenten.
De kosten voor de studieboeken kunnen verder worden teruggedrongen door boeken uit eerdere jaren te verkopen. Om deze boeken aan de man te brengen kun je deze te koop aan bieden:
- aan bepaalde boekhandels,
- aan online boekverkopers,
- op social media.
Bescherming van persoonlijke gegevens
Door niet voorzichtig om te gaan met je persoonlijke gegevens is het voor sommige mensen niet moeilijk om je identiteit te stelen. Als student zul je dan erg zwaar worden getroffen omdat je vaak maar een gering budget hebt om van rond te komen. Deel dus nooit je persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden of pincodes. Laat ook nooit persoonlijke documenten rondslingeren of ergens onbewaakt liggen want ook dit kan gemakkelijk leiden tot identiteitsdiefstal. Verder dien je afschriften en rekeningen altijd goed na te kijken op eventuele frauduleuze handelingen.