Key takeaways
- Polen heeft zijn defensie-uitgaven opgevoerd na de Russische invasie in Oekraïne.
- België koopt honderden luchtverdedigingssystemen van Poolse makelij, met name 200-300 Piorun-systemen.
- Het Piorun-systeem is effectief gebleken tegen Russische vliegtuigen in Oekraïne met een gemelde “honderd procent efficiëntie”.
België en Polen hebben onlangs een militair samenwerkingsakkoord ondertekend waardoor België honderden in Polen geproduceerde luchtverdedigingssystemen zal verwerven. De overeenkomst, geformaliseerd door middel van een intentieverklaring ondertekend door de respectievelijke ministers van Defensie, Theo Francken en Władysław Kosiniak-Kamysz, voorziet in de aankoop van 200 tot 300 Piorun systemen.
De inzet van Polen om zijn defensiecapaciteit te versterken is toegenomen na de Russische invasie van Oekraïne in 2022. Als gevolg hiervan voert Polen nu alle NAVO-leden aan wat betreft het percentage van het bbp dat aan defensie-uitgaven wordt besteed, momenteel 4,7 procent en naar verwachting volgend jaar 5 procent.
Polen wil eigen strijdkrachten moderniseren
In een toespraak in de MESKO wapenfabriek in Skarżysko-Kamienna, waar de Piorun systemen worden geproduceerd, benadrukte Kosiniak-Kamysz de wens van Polen om niet alleen zijn eigen strijdkrachten te moderniseren, maar ook zijn bondgenoten te ondersteunen door het produceren en leveren van hoogwaardige apparatuur. Hij benadrukte het Piorun-systeem als een uitstekend voorbeeld van Poolse uitmuntendheid in defensietechnologie.
De Piorun, een draagbaar luchtverdedigingssysteem, wordt al naar verschillende Europese landen geëxporteerd, waaronder Noorwegen, Litouwen en Letland. Sinds 2022 heeft Oekraïne ook Piorun-systemen ontvangen, die naar verluidt effectief zijn gebleken tegen Russische vliegtuigen. Kosiniak-Kamysz benadrukte de indrukwekkende prestaties van de Piorun in Oekraïne en schreef een “honderd procent efficiëntie” toe aan het systeem.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!