Key takeaways
- Generatie Z wil meer militaire voorbereiding op scholen en universiteiten.
- 48 procent van de 18-24-jarigen is voorstander van meer militaire mogelijkheden tijdens hun opleiding.
- Gen Z-afgestudeerden verkennen gespecialiseerde rollen binnen opkomende defensievelden zoals kunstmatige intelligentie, cyberoorlogvoering en ruimteverdediging.
De stijgende geopolitieke spanningen beïnvloeden de carrièreaspiraties van jonge Britten, waarbij bijna de helft van de Generatie Z aangeeft meer militaire voorbereiding op scholen en universiteiten te willen. Uit een recente enquête van Boston Consulting Group (BCG) bleek dat 48 procent van de 18-24-jarigen voorstander is van meer militaire mogelijkheden tijdens hun opleiding. Deze trend valt samen met groeiende publieke steun voor het versterken van de Britse defensie-industrie, waarbij meer dan driekwart pleit voor overheidsinvesteringen in deze sector na de Russische invasie in Oekraïne.
Toenemende interesse in militaire dienst
Deze bevindingen wijzen op een generatieverschuiving in het perspectief op militaire dienst. Hoewel er bezorgdheid bestaat over ethische complexiteiten, zien veel Gen Z-ers defensiewerk als een potentieel zinvol en lonend carrièrepad. Deze interesse komt naar voren in een rekruteringscrisis waar de defensie-industrie mee te maken heeft, zoals blijkt uit recente studentenprotesten die leidden tot de sluiting van de rekruteringskraampjes van de Royal Air Force op banenbeurzen van universiteiten. Dit meldt The Telegraph.
Ondanks deze uitdagingen merkt Diana Dimitrova, hoofd van UK Defence bij BCG, op dat afgestudeerden van Gen Z steeds meer gespecialiseerde rollen verkennen binnen opkomende defensievelden zoals kunstmatige intelligentie, cyberoorlogvoering en ruimteverdediging. Ze benadrukt het belang van het uitrusten van toekomstige generaties met de nodige vaardigheden om door een evoluerend veiligheidslandschap te navigeren. De invasie van Oekraïne heeft jongere generaties blootgesteld aan ongekende geopolitieke spanningen en onderstreept de dringende noodzaak voor onderwijsinstellingen om hen voor te bereiden op mogelijke carrières bij defensie.
Britse strijdkrachten kampen met historisch lage troepensterkte
Het Britse leger heeft momenteel te maken met het kleinste aantal troepen sinds het Napoleontische tijdperk, waardoor de regering initiatieven heeft genomen om nieuwe rekruten aan te trekken. De minister van Veteranen, kolonel Alistair Carns, stelt voor dat werkloze jongeren overwegen om bij het leger te gaan als een haalbaar alternatief voor werkloosheid, waarbij hij wijst op de diverse mogelijkheden die er binnen het leger zijn, van technische tot culinaire functies.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!