Nissan kondigt 11.000 ontslagen aan na verlies van 4,5 miljard dollar


Key takeaways

  • Nissan schrapt wereldwijd nog eens 11.000 banen als onderdeel van het herstructureringsplan.
  • Tweederde van de banen wordt geschrapt in de productie, terwijl de overige banen worden geschrapt in de verkoop, administratie, onderzoek en contractpersoneel.
  • De financiële problemen van het bedrijf worden veroorzaakt door dalende verkopen en toenemende financiële druk, met een gerapporteerd jaarlijks verlies van 670 miljard yen (4,5 miljard dollar).

Door dalende verkopen en toenemende financiële druk heeft Nissan nieuwe herstructureringsmaatregelen aangekondigd. De Japanse autofabrikant schrapt wereldwijd nog eens 11.000 banen en sluit zeven fabrieken. Met deze ingrepen wil het bedrijf zichzelf weer op de rails krijgen.

Door deze nieuwe bezuinigingsronde komt het totale aantal aangekondigde ontslagen in het afgelopen jaar op ongeveer 20.000. Dat is zo’n 15 procent van het personeelsbestand. Waar precies de ontslagen vallen, is nog niet volledig duidelijk. Wel gaf CEO Ivan Espinosa aan dat ongeveer tweederde van de geschrapte banen in de productie zit. De overige ontslagen betreffen functies in verkoop, administratie, onderzoek en onder contract werkend personeel.

Jaarlijks verlies van miljarden dollar

De herstructurering van Nissan volgt op een moeilijk boekjaar. In belangrijke markten zoals China en de Verenigde Staten viel de verkoop flink tegen. Zware kortingen drukten de winst nog verder. Het bedrijf rapporteerde een jaarverlies van 670 miljard yen, omgerekend zo’n 4,5 miljard dollar. Volgens Nissan speelden ook stijgende kosten en een onzekere economie een grote rol.

Pogingen van Nissan om een strategische alliantie aan te gaan met Honda mislukten eerder dit jaar, waardoor de hoop om een geduchte autogigant te creëren die effectiever zou kunnen concurreren op de wereldmarkt vervloog. De voorgestelde fusie zou hun respectieve bedrijven hebben samengevoegd tot een entiteit met een waarde van 60 miljard dollar, waardoor het een van de grootste autofabrikanten ter wereld zou worden in termen van autoverkoop.

Tarieven waren de druppel

Het mislukken van de fusiebesprekingen leidde tot een leiderschapsverandering bij Nissan, waarbij Ivan Espinosa de rol van CEO op zich nam na het vertrek van Makoto Uchida. Espinosa erkende de behoefte aan beslissende actie en beschreef het afgelopen jaar als een “wake-up call” voor het bedrijf.

De problemen van Nissan worden nog groter door Amerikaanse invoerrechten op geïmporteerde auto’s. Die vormen een serieuze bedreiging voor de winst van het bedrijf. Volgens analist Tatsuo Yoshida van Bloomberg Intelligence is Nissan extra kwetsbaar door het prijsgevoelige klantenbestand. Hij waarschuwt dat het lastig is voor het bedrijf om gestegen kosten door te berekenen zonder dat de verkoop flink daalt. Als reactie op deze druk heeft Nissan zijn investeringsplannen teruggeschroefd. Zo werd onder meer een geplande fabriek voor batterijen en elektrische auto’s in Japan geannuleerd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.