Trump tekent decreet om de prijzen van medicijnen op voorschrift te verlagen


Key takeaways

  • De president vaardigt een uitvoerend bevel uit om met farmaceutische bedrijven over prijsverlagingen te onderhandelen.
  • De minister van Volksgezondheid en Human Services is gemachtigd om een “meest begunstigde natie”-prijsmodel te implementeren als onderhandelingen mislukken.
  • Afslankmedicijnen zoals Wegovy, Ozempic en Zepbound zullen naar verwachting in de onderhandelingen worden opgenomen.

 

President Trump heeft een uitvoeringsbesluit uitgevaardigd om de prijzen van medicijnen op voorschrift in de Verenigde Staten aanzienlijk te verlagen. Dit ambitieuze plan probeert de kosten van medicijnen in de VS op één lijn te brengen met die van andere ontwikkelde landen, waar de prijzen aanzienlijk lager zijn. Het bevel geeft de minister van Volksgezondheid en Human Services, Robert Kennedy, de opdracht om binnen 30 dagen met farmaceutische bedrijven te onderhandelen over prijsverlagingen. Mochten de onderhandelingen mislukken, dan is Kennedy gemachtigd om een “meest begunstigde natie”-prijsmodel te implementeren, waarbij de Amerikaanse medicijnprijzen worden afgetopt op de laagste tarieven die door andere rijke landen worden betaald.

  • Deze aanpak kan volgens overheidsfunctionarissen leiden tot prijsverlagingen van 59 procent tot 90 procent.

Prijsverlaging voor selectief groepje medicijnen 

In tegenstelling tot eerdere pogingen tijdens de eerste ambtstermijn van Trump, heeft dit beleid niet alleen invloed op Medicare. Het heeft ook een effect op Medicaid en medicijnen die gedekt worden door particuliere verzekeringen. Er wordt algemeen verwacht dat afslankmedicijnen zoals Wegovy, Ozempic en Zepbound in de onderhandelingen zullen worden opgenomen. Trump benadrukte immers enkel de sterke prijsverschillen voor deze medicijnen tussen de VS en andere landen.

  • De impact op specifieke geneesmiddelenproducenten varieert, waarbij analisten een grotere klap voor in de VS gevestigde bedrijven voorspellen dan voor hun Europese tegenhangers.

Groot verschil tussen medicijnprijzen in Amerika en andere landen

Het grote verschil tussen de Amerikaanse geneesmiddelenprijzen en die in andere ontwikkelde landen is goed gedocumenteerd. Een studie uit 2021 toonde aan dat de prijzen in de VS aanzienlijk hoger waren dan die in 32 andere landen, wat de noodzaak van hervormingen onderstreept. Hoewel een sectorspecifiek tarief op farmaceutische producten onwaarschijnlijk lijkt, is het uitvoeringsbesluit van Trump een belangrijke poging om dit al lang bestaande probleem aan te pakken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.