Pech voor autofabrikanten Lotus en Aston Martin: het bedrijf dat de batterijen voor hun elektrische modellen moest gaan bouwen, is deze week failliet gegaan.
Faillissement Britishvolt: einde verhaal voor start-up die van Verenigd Koninkrijk batterijgrootmacht moest maken

Waarom is dit belangrijk?
Het VK vestigt zijn hoop op batterijfabrieken om de toekomst van de auto-industrie in het land veilig te stellen. Toch loopt de industriële transitie naar elektrisch rijden niet van een leien dakje. Eerder strooiden de problemen die net door deze beleidswijziging moeten worden opgelost – de torenhoge energiekosten - nog roet in het eten. Nu zouden ook onzekerheid rond de Brexit en de protectionistische Amerikaanse klimaatwet ‘Inflation Reduction Act’ op het investeringsklimaat wegen.In het nieuws: Britishvolt is kopje onder gegaan nadat de krap bij kas zittende firma geen koper wist te vinden. Dat melden onder meer de BBC en de Financial Times.
Achtergrond: Er waren plannen voor een ‘gigafactory’ met een jaarlijkse capaciteit van 30 GWh. Dat is een aanzienlijk deel van de 100 GWh die, volgens een raming van onderzoeksinstituut Faraday, alle elektrische voertuigen die tegen 2030 in het VK verkocht worden, samen nodig zullen hebben.
- Het hele project zou zo’n 4,3 miljard euro kosten. De fabriek moest ongeveer 3.000 banen opleveren op de locatie zelf, en nog eens 5.000 in de omgeving.
- De eerste fase van de fabriek had al dit jaar voltooid moeten zijn, al werd die deadline later verschoven naar 2025. Als oorzaak van die vertraging noemde zijn medeoprichter de stijgende energiekosten.
- Toen gesprekken over een reddingsdeal met een groep aandeelhouders en het Indonesische fonds DeaLab mislukten, heeft Britishvolt beslist de doek te laten vallen over het project en de onderneming failliet te verklaren.
Geen werkend batterijprototype
Oorzaken van het faillissement: Britishvolt kon vooralsnog niet over een werkend prototype van zijn batterijen beschikken. Daarnaast probeerden de mensen achter de start-up in wezen een gigafactory uit het niets op te zetten, zonder de steun van een grote speler uit de auto-industrie.
- Er waren intentieverklaringen van kleine producenten als Aston Martin en Lotus, maar daar bleef het dan ook bij.
- De vertragingen bij de bouw van de accufabriek zorgden ervoor dat het geld dat de Britse overheid voor het project had toegezegd, nooit werd overgemaakt, weet Het Financieele Dagblad. Daardoor zouden ook de privé-investeerders zijn afgehaakt.
- Voeg daarbij de onzekerheid rond de Brexit, met als gevolg de teruglopende investeringen in de Britse auto-industrie, en de Amerikaanse ‘Inflation Reduction Act’ (die onder meer de elektrische busjes-bouwer Arrival van het VK naar de VS dreef) en de macro-economische situatie (de inflatie), en het leest allemaal als de kroniek van een aangekondigde dood.
Tesla?
En nu? “De gigafabriek kan nog steeds werkelijkheid worden”, zo betoogt business-analist Theo Legett, van de BBC. “Maar daarvoor zijn aanzienlijke investeringen nodig. En elke potentiële koper weet dat zijn kansen op succes veel groter zijn als hij een gevestigde fabrikant aan boord kan krijgen.”
- Een nieuwe speler die de site met belangstelling bekijkt: de Slowaakse onderneming InoBat, geleid door de ex-Aston Martin-topman Andy Palmer. InoBat beslist volgens The Guardian tussen vestigingen in het VK en het Europese vasteland – en onderzoekt waar de meeste overheidssteun wordt aangeboden.
- Ook de Amerikaanse EV-fabrikant Tesla zou een bod kunnen doen op de belangrijke locatie voor de eerste Britse gigafabriek, zo opperde de tabloid Daily Express. De locatie in het plaatsje Blyth is interessant omdat ze toegang heeft tot hernieuwbare energie en een diepe zeehaven. Zeker is die interesse evenwel (nog) niet.
Nu is de enige in aanbouw zijnde gigafabriek in het VK die van Envision, een Chinees energiebedrijf, in de buurt van Sunderland.
China
Uitgezoomd: Europa wacht overigens een zware inhaalrace met zijn batterijproductie, want het gros van de EV-batterijen komt uit het Middenrijk. “Met bijna 900 gigawattuur aan productiecapaciteit, of 77 procent van het wereldwijde totaal, zijn in China zes van de tien grootste batterijfabrikanten ter wereld gevestigd”, weet de infografische website The Visual Capitalist. De grafiek hieronder illustreert hoe ontzagwekkend dat Chinese aandeel is.

(ns)