Tesla mag zijn gigafactory in Grünheide verder uitbreiden: 100 hectare bos weg

De Amerikaanse autofabrikant Tesla kan zijn gigafactory in Grünheide bij Berlijn uitbreiden. Dat heeft de gemeenteraad van Grünheide beslist. Er werd voor de uitbreiding een nieuw ontwikkelingsplan goedgekeurd. Door de goedkeuring kan Tesla nu in Grünheide een bosgebied van honderd hectare rooien om zijn fabriek uit te breiden.

Waarom is dit belangrijk?

Tesla heeft in Grünheide zijn eerste Europese gigafactory gebouwd. Dat proces is echter niet zonder de nodige strubbelingen gelopen. De lokale bevolking vreesde in eerste instantie dat Tesla de ondergrondse voorraden volledig zou uitputten. Daarnaast rees er ook verzet omdat het bedrijf grote oppervlaktes bosgebied zou doen verdwijnen.

Geen nieuw bestemmingsplan vereist: De uitbreiding van Tesla kreeg in de gemeenteraad van Grünheide de steun van twaalf raadsleden. Er waren zes tegenstemmen. Eén raadslid onthield zich.

 • In juni had de ontwikkelingscommissie van de gemeenteraad nog met een nipte meerderheid aanbevolen om voor de uitbreiding van de fabriek de procedure voor een nieuw bestemmingsplan te starten. Dat zou de uitvoering van de werken gevoelig hebben kunnen vertragen.
 • Tesla wil op het bijkomende terrein onder meer logistieke ruimtes, een servicecentrum voor klanten, een dagverblijf en een opleidingscomplex bouwen.
 • Het bedrijf koestert ook plannen voor de aanleg van een eigen treinstation. Dit moet Tesla toelaten om zijn transporten zoveel mogelijk van de weg naar het spoor te laten verschuiven.

Milieugroepen blijven kritisch: Door de uitbreiding krijgt Tesla in Grünheide een gebied met een totale oppervlakte van 400 hectare.

 • Tesla heeft in Berlijn momenteel al meer dan 7.000 mensen in dienst. Verwacht wordt dat het personeelsbestand verder tot 12.000 medewerkers zal worden opgevoerd naarmate de productie in de fabriek verder wordt opgevoerd. De nieuwe uitbreiding zal de tewerkstelling in Grünheide wellicht nog verder uitbreiden.
 • Toch blijven de plannen van Tesla in Grünheide bijzonder controversieel. De fabriek is op zware protesten van een aantal milieugroepen onthaald.
  • Daarbij werd naar voor gebracht dat de fabrieksterreinen zich gedeeltelijk in een waterbeschermingsgebied bevindt. Daardoor zou het verboden zijn om bosgebied voor andere doeleinden aan te wenden.
  • Na de stemming in de gemeenteraad maakten de organisatie Bürgerinitiative Grünheide en de Ökologisch-Demokratische Partei (ÖDP) hun ongenoegen over de beslissing duidelijk.
  • Daarbij werd vooral geklaagd dat de burgers onvoldoende aan de besluitvorming hadden kunnen participeren.
  • Bürgerinitiative Grünheide merkte op een aanvraag tot een raadpleging bij de lokale bevolking te hebben ingediend, maar de gemeenteraad had daarvoor geen toelating gegeven. Ook zou aan de vragen van Bürgerinitiative Grünheide onvoldoende aandacht zijn besteed.
  • “Tesla heeft al genoeg gebieden afgesloten en bossen vernietigd”, wierp ook Thomas Löb, topman van de  Ökologisch-Demokratische Partei in de Duitse deelstaat Brandenburg, op. “Een verdere uitbreiding van de gigafactory mag niet worden toegestaan.”

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.