Tesla werft in Duitsland maandelijks minstens 500 nieuwe werknemers aan

De Amerikaanse autobouwer Tesla werft voor zijn fabriek in Duitsland maandelijks tussen vijfhonderd en zeshonderd nieuwe werknemers aan. Het bedrijf heeft daarbij ook een samenwerking opgezet met het Duitse nationale arbeidsbureau, zodat optimaal beroep zou kunnen worden gedaan op werknemers die bij de Duitse autofabrikanten overbodig zijn geworden. Dat heeft Jörg Steinbach, minister van Industrie van de Duitse deelstaat Brandenburg, gezegd.

Tesla opende zijn gigafactory in Grünheide, in de buurt van Berlijn, in maart van dit jaar. “Sindsdien werken in de fabriek al nagenoeg 4.500 mensen”, verduidelijkte minister Steinbach.

Elektra-mobiliteit

Bij de rekrutering kon volgens Steinbach echter wel geprofiteerd worden van de afslanking bij autofabrikanten in andere Duitse regio’s. Vele constructeurs beseffen immers dat ze voor de productie van elektrische wagens minder personeel nodig hebben dan bij de fabricage van auto’s met traditionele verbrandingsovens. Dit biedt volgens de minister de regio Brandenburg mogelijkheden aan om extra werknemers aan te trekken.

De fabriek van Grünheide startte met een shift, maar in de derde week van de maand mei moest al naar een tweede ploeg worden overgeschakeld. Tegen eind dit jaar zou de gigafactory op een stelsel met drie ploegen overschakelen.

Steinbach merkte daarbij op dat de komst van Tesla naar de regio voor de Duitse deelstaat een belangrijke ontwikkeling is gebleken. “Ongeveer 50 procent van de werknemers van de gigafactory wonen in Berlijn”, stipte de minister aan. “Nog eens 40 procent woont in de omgeving van de fabriek. De resterende 10 procent bestaat vooral uit pendelaars die in het nabije Polen wonen.”

Herindustrialisering

Steinbach wees er ook op dat de fabriek aan vijfhonderd werklozen uit Brandenburg werk heeft kunnen bieden. “De regio haalt dan ook uit de komst van Tesla dan ook duidelijk zijn voordeel”, geeft de minister aan. “De fabriek biedt ook mogelijkheden voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Tesla is er immers in geïnteresseerd om een aantal producten van lokale leveranciers af te nemen, zodat niet meer op leveranciers uit Zuid-Korea of de Verenigde Staten dient te worden gerekend. Een aantal contracten is inmiddels afgesloten.

Bovendien heeft Tesla aan Brandenburg de kans geboden om bijkomende bedrijven – vooral in de elektro-mobiliteit – aan te trekken. “Er kan hier gerust van een gelukte herindustrialisatie van Brandenburg gewag worden gemaakt.”

Grünheide is de tweede gigafactory van Tesla buiten de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft ook een productiesite in de Chinese stad Shanghai. De fabriek in Berlijn moet vooral tegemoet komen aan de vraag van klanten Duitsland en de rest van de Europese markt. Momenteel wordt in de fabriek het Model Y van Tesla geproduceerd. Op termijn zou daar ook het Model 3 aan worden toegevoegd.

Met de nieuwe aanwervingen lijkt Tesla volgens waarnemers ernaar te streven zijn productievolume verder op te voeren in een poging de wachttijd voor de klanten die de auto’s hebben geboekt te verkorten.

(kg)

Meer