Topman Volkswagen erkent: “Verrast door snelle expansie van Tesla”

Herbert Diess, topman van de Duitse autofabrikant VW Group, is toch wel verrast geworden door de snelle expansie die zijn Amerikaanse rivaal Tesla op de markt voor elektrische wagens heeft laten zien. Dat heeft Diess zelf toegegeven. Hij erkent bovendien dat Volkswagen moeite zou kunnen hebben om zijn Amerikaanse rivaal nog in te halen.

“De VW Group laat met de verkoop van elektrische wagens een sterke groei optekenen, maar zal het mogelijk moeilijk hebben om de kloof met Tesla te dichten”, beklemtoonde Diess maandag in een videoconferentie. “Er mag in ieder geval een spannende race worden verwacht.”

Strijd

“We hadden zeker niet verwacht dat Tesla, onze belangrijkste Amerikaanse concurrent, een dergelijke snelle ontwikkeling zou kennen”, gaf Diess aan. “Het wordt wellicht krap, maar wij geven niet op. Ik zie voor Volkswagen nog steeds een kans om midden dit decennium de grootste verkoper van elektrische wagens in de wereld te zijn. Een tweede plaats moeten we alvast kunnen opeisen.”

Tesla heeft zich ontwikkeld tot de autofabrikant met de grootste beurswaarde van de hele wereld, 800 tot 900 miljard dollar. De VW Group heeft een beurswaarde van “slechts” 89 miljard euro. Het Amerikaanse bedrijf leverde vorig jaar 936.000 auto’s af, terwijl Volkswagen tijdens diezelfde periode 452.900 elektrische voertuigen kon verkopen.

Analisten merken nog op dat Toyota de voorbije twee jaar de grootste autofabrikant van de wereld was, maar bij de overstap naar elektrische aandrijving voor een langzamer tempo kiest.

Hoewel Volkswagen de ambitie blijft koesteren om de grootste fabrikant van elektrische auto’s in de wereld te worden, zou die aandrijving bij de Duitse fabrikant volgens de eigen ambities tegen eind dit decennium wellicht toch niet meer dan 50 procent tot 60 procent van de totale afzet vertegenwoordigen.

Rivaal Volvo wil op dat ogenblik daarentegen al volledig op elektrische wagens zijn overgeschakeld. General Motors zou die transitie vijf jaar later volledig hebben willen afgerond.

Uitverkocht

Diess benadrukte nog dat de vraag naar elektrische wagens over de hele wereld een snellere toename kent dan werd verwacht.

“Indien Volkswagen snel genoeg voldoende voertuigen had kunnen produceren, was het mogelijk geweest om de verkoop in China tijdens het eerste kwartaal van dit jaar te verviervoudigen”, zei de topman. “Onze voorraden elektrische wagens zijn voor dit jaar al volledig uitverkocht, want de vraag ligt gevoelig hoger dan we aanvankelijk hadden verwacht.”

Volkswagen verwacht dat de orderportefeuille zal blijven groeien, want problemen met de toeleveringsketen dreigen het onmogelijk te zullen maken om alle bestellingen in te vullen. De Duitse constructeur zou alleen al in West-Europa een orderportefeuille met 300.000 elektrische wagens hebben opgebouwd.

(evb)

Meer
Auto
Gocar.be - Alain De Jong
Gocar.be - Maxime Hérion
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Maxime Hérion
Meer Auto