Volkswagen investeert flink in de productie van elektrische voertuigen: gigantische accufabriek in Spanje

De Duitse autofabrikant Volkswagen gaat 10 miljard euro investeren in de productie van elektrische voertuigen en batterijen in Spanje. Het bedrijf kondigde daarnaast een samenwerking aan met Spanjes grootste energieleverancier Iberdrola, dat een zonnepark zal opzetten om de batterijfabriek in de regio van Valencia van stroom te voorzien.

In maart zei Volkswagen nog dat het bedrijf 7 miljard euro ging investeren in zijn Spaanse productie-eenheden, maar dat cijfer is nu verhoogd naar 10 miljard. Volgens de topman van Volkswagen, Herbert Diess, zal de investering gaan naar de bouw van een nieuwe accufabriek nabij de stad Valencia, de productie van elektrische voertuigen in de fabrieken van Martorell en Pamplona en de ontwikkeling van een uitgebreide toeleveringsketen. 

De autofabriek van Martorell moet vanaf 2025 jaarlijks zeker 500.000 elektrische auto’s gaan produceren, terwijl er in Pamplona elk jaar 300.000 voertuigen van de band moeten rollen. Daarnaast zullen er volgens de eerste voorspellingen zeker 3.000 banen worden gecreëerd dankzij het project.

De Duitse autofabrikant wil ook in het eerste kwartaal van 2023 beginnen met de bouw van zijn batterijfabriek, die een jaarlijkse productiecapaciteit van 40 gigawattuur zal hebben. 

“Deze dag, 5 mei 2022, zal het leven veranderen van duizenden Valenciaanse mannen en vrouwen. Zowel de huidige als de toekomstige generatie zal flink profiteren van de voordelen in de vorm van duizenden banen en economische projecten”, aldus Ximo Puig, president van de Valenciaanse autonome gemeenschap.

Zonnepark in de buurt van Valencia

Volkswagen kondigde ook een uitbreiding aan van zijn partnerschap met de Spaanse energieleverancier Iberdrola. In de toekomst zullen de bedrijven gezamenlijk het oplaadnetwerk in Spanje uitbreiden. Iberdrola gaat daarnaast 500 miljoen euro investeren in de bouw van een groot zonnepark in de buurt van de toekomstige VW-fabriek nabij Valencia. Het park moet de fabriek gedeeltelijk van elektriciteit voorzien.

Spanje is na Duitsland de grootste autofabrikant van Europa. Het land is vorige maand een aanbestedingsprocedure gestart voor ongeveer 3 miljard euro aan leningen en subsidies om de productie van elektrische voertuigen te bevorderen. Het plan, Strategisch project voor economisch herstel en transformatie, (afgekort in het Spaans: PERTE), heeft het doel om van Spanje een hub voor elektrische voertuigen in Europa te maken.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20