Musk heeft nog trek in Berlijn: eerste Europese gigafabriek Tesla maakt zich op voor uitbreiding

Tesla wil meer grond opkopen in Duitsland. Het perceel waar de elektrische wagenfabrikant op aast, grenst aan het terrein van z’n nieuwe gigafabriek in Berlijn. Ook nu worden – zoals bij de initiële bouw van het project – aanvaringen met milieurechtenorganisaties verwacht.

Eind maart was Musk op een podium aan het dansen voor de opening van Tesla’s eerste Europese Gigafactory, in een dorpje nabij het Duitse Berlijn. De bouw nam veel tijd in beslag, niet in de laatste plaats vanwege de milieuvergunningen die moesten worden verkregen. Maar intussen lijkt het 300 hectare grote terrein al te klein voor de ambities van Musk: Tesla heeft naar verluidt een aangrenzend stuk grond van meer dan 100 hectare op het oog, meldt het lokale medium Rbb24.

Het overgrote deel van de grond is eigendom van de deelstaat Brandenburg. De prijs is nog niet meegedeeld, maar als we de prijs in rekening nemen die Tesla voor het eerste perceel heeft betaald, zou het bij het tweede om ongeveer 13 miljoen euro moeten gaan.

Het is nog niet duidelijk wat Tesla van plan is. Maar de elektrische wagenfabrikant heeft wel al aangekondigd een spoorwegstation te willen bouwen om zijn auto’s per trein te leveren en zijn goederen ook per spoor te ontvangen. Musk zal dus wellicht meer opslagruimte nodig hebben, of hij zal wat ruimte vrij willen houden om de fabriek zo nodig uit te breiden.

Nieuwe milieu-issues

Tesla zal hierdoor geconfronteerd worden met een nieuwe berg papierwerk. Ten eerste zal de gemeente het ruimtelijke uitvoeringsplan moeten wijzigen om de onderneming op de nieuwe locatie te laten bouwen. Daartoe zou Tesla in juni een aanvraag indienen.

Maar er kan een addertje onder het gras zitten: alle partijen moeten akkoord gaan, ook Strausberg-Erkner, het bedrijf dat de watervoorziening beheert. Strausberg-Erkner had zich al zeer kritisch uitgelaten over de bouw van de fabriek (die van zijn grondwater afhankelijk is) en had niet snel zijn goedkeuring gegeven. De waterreserves worden namelijk steeds kleiner, en de onderneming is bezorgd.

Daarnaast ligt het fabrieksterrein in een beschermd natuurgebied. Bij aankondiging van het bouwproject heeft Tesla al te maken gehad met klachten van milieugroeperingen. Ditmaal zullen er mogelijk opnieuw vragen rijzen over het ecologische aspect – belanghebbenden kunnen tijdens de gemeentelijke procedure vragen stellen – en zou het dossier opnieuw vertraging kunnen oplopen.

Volgens de regionale regels zal Tesla voor elke boom die op het terrein wordt gekapt een boom elders in de regio moeten planten.

Verflek

Eerder was bekend geraakt dat in de lakstraat van de Tesla-fabriek een “voor het grondwater gevaarlijke vloeistof” (lees: verf) was gelekt. De milieuvereniging Grüne Liga heeft een verzoek ingediend om Tesla’s vergunning in te trekken, maar volgens de regionale overheid zou er geen gevaar voor het drinkwater zijn.

Rbb24 meldt dat er op zijn vroegst in juni 2023 met de uitbreiding kan gestart worden.

(lb)

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Robin Van den Bogaert
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto