Tesla heeft definitieve vergunning voor Duitse Gigafactory beet

Ruim twee jaar na de start van de bouwwerken heeft de Amerikaanse autobouwer Tesla een milieuvergunning voor zijn Gigafactory in Grünheide bij de Duitse hoofdstad Berlijn verkregen. Gehoopt wordt dat de fabriek nog deze maand zijn daadwerkelijke productie zal kunnen opstarten.

Tesla had de bouw van de Gigafactory ruim twee jaar geleden aangekondigd. Sindsdien heeft het Amerikaanse bedrijf de fabriek in Grünheide stelselmatig – op basis van voorlopige vergunningen – stelselmatig opgebouwd.

Aanpassingen

Daarbij liep Tesla steeds het risico dat een vergunning uiteindelijk toch zou worden geweigerd, wat tot aanzienlijke verliezen had kunnen leiden. Nu heeft het Landesamt für Umwelt (LfU) van Potsdam echter toch een definitieve vergunning toegekend.

Tesla had gehoopt zijn Duitse Gigafactory in juli vorig jaar al in gebruik te kunnen nemen. Maar die plannen moesten een aantal keren worden opgeschoven. Onder meer moesten een aanpassingen in het ontwerp van de fabriek worden doorgevoerd omdat Tesla had besloten om op de site in Grünheide ook een batterijfabriek op te trekken.

Maar in de omgeving rezen tevens vragen over de waterconsumptie van de site, die volgens een aantal actievoerders mogelijk een negatieve impact op het grondwater in de brede regio zou kunnen hebben.

Mijlpaal

Op basis van de voorlopige vergunningen heeft Tesla in Grünheide al ongeveer tweeduizend exemplaren van het Model Y Performance gebouwd. Die wagens mogen echter niet worden verkocht.

“Maar ook met een milieuvergunning kan Tesla nog altijd niet met de commerciële massaproductie van de auto’s van start gaan”, voert de Duitse krant Handelsblatt aan. “Daarvoor heeft het bedrijf nog een afzonderlijke productielicentie nodig. Dat proces zou enkele weken in beslag kunnen nemen.”

Toch vermoeden waarnemers dat de fabriek nog deze maand officieel zijn deuren zal kunnen openen. Daarmee zou de eerste Gigafactory in Europa een feit zijn. Dat is een belangrijke mijlpaal. Tot nu toe moet Tesla de Europese markt met een invoer uit China bevoorraden.

Tesla hoopt in Grünheide ongeveer 500.000 wagens per jaar te kunnen produceren. De fabriek, gebouwd op een terrein van 300 hectare, zou aan ongeveer 12.000 mensen werk kunnen bieden. De batterijfabriek zou nog eens tweeduizend banen creëren. Inmiddels is in de fabriek ook een ondernemingsraad geïnstalleerd.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20