‘Extremisten blijken minder goed in het uitvoeren van complexe taken’

Britse onderzoekers zijn erin geslaagd om de onderliggende psychologische kenmerken in kaart te brengen van mensen die aanleg hebben voor extreme sociale, politieke of religieuze ideologieën. Dat kan nuttig zijn om vroegtijdig individuen te identificeren die het risico lopen te radicaliseren. 

Via een mix van persoonlijkheidskenmerken en de manier waarop onze hersenen basisinformatie opnemen, konden onderzoekers aan de universiteit van Cambridge voorspellen of u al dan niet extremistische standpunten koestert. 

De studie, die voortbouwt op eerder onderzoek, omvatte meer dan 330 deelnemers in de Verenigde Staten van 22 tot 63 jaar die gedurende twee weken een reeks tests voorgeschoteld kregen: 37 neuropsychologische taken en 22 persoonlijkheidsonderzoeken.

De taken waren zo ontworpen dat ze neutraal waren. Ze waren dus niet emotioneel of politiek beladen. Zo moesten de deelnemers onder meer visuele vormen onthouden. Vervolgens gebruikten de onderzoekers computermodellen om uit deze gegevens informatie te halen over het leervermogen van de deelnemers en hun vermogen om complexe taken uit te voeren.  

Moeite met complexe taken

Een van de belangrijkste bevindingen was dat mensen met een extremistische ingesteldheid de neiging hebben om de wereld in zwart-wit te zien. Ze hebben meer moeite met complexe taken die ingewikkelde mentale stappen vereisten, aldus hoofdauteur Leor Zmigrod van de universiteit van Cambridge. 

‘Subtiele problemen met complexe mentale verwerking kunnen mensen onbewust in de richting duwen van extreme doctrines die duidelijkere, meer gedefinieerde verklaringen van de wereld bieden, waardoor ze vatbaar worden voor giftige vormen van dogmatische en autoritaire ideologieën’, zei Zmigrod. 

Impulsiever

Uit de studie, gepubliceerd in het vaktijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society B., blijkt ook dat mensen met een neiging tot extremisme minder goed in staat zijn om hun emoties te beheersen en dat ze impulsiever zijn. 

‘Er blijken verborgen overeenkomsten te bestaan in de geesten van degenen die het meest bereid zijn extreme maatregelen te nemen om hun ideologische doctrines te ondersteunen’, verklaarde Zmigrod. ‘Inzicht hierin zou ons kunnen helpen die personen te steunen die kwetsbaar zijn voor extremisme en sociaal begrip over ideologische scheidslijnen heen te bevorderen.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20