‘Extreemlinks terrorisme maakt comeback in Frankrijk’

Voor het eerst in meer dan tien jaar vormt terrorisme door extreemlinkse groeperingen weer een reële dreiging in Frankrijk, zegt de Franse nationale coördinator voor inlichtingen en terrorismebestrijding. 

Vorige maand werden zes mannen en een vrouw in de boeien geslagen bij verschillende invallen in Frankrijk waarbij explosieven en vuurwapens in beslag werden genomen. Ze worden verdacht van het beramen van aanslagen. 

De Franse nationale coördinator voor inlichtingen en terrorismebestrijding, Laurent Nuñez, zei dat de opgepakte cel wijst op een mogelijke terugkeer van extreemlinkse terreurdaden in Frankrijk. De terreurgroep zou in het platteland getraind hebben, en explosieven gebouwd en getest hebben. 

Een van de verdachten, die als de leider van de groep wordt beschouwd, zou in 2017 gedurende tien maanden aan de zijde van de Koerden gevochten hebben in het noordoosten van Syrië. ‘Sommigen zijn gehard door de strijd teruggekomen’, zei Nuñez, tevens ex-staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken

Volgens Nuñez beschouwt de binnenlandse inlichtingendienst, de Direction Centrale du Renseignement Intérieur (DCRI), hen ook als terroristen. Het markeert de eerste keer in 13 jaar dat Franse inlichtingendiensten een linkse groepering als zodanig hebben geclassificeerd.

Sabotageacties

De laatste keer dat dat gebeurde was in 2008, toen tien anarchisten verdacht werden van sabotageacties tegen de spoorwegen in Tarnac, een dorp in het departement Corrèze. De anarchistische groep werd bovendien geleid door een Belg, Benjamin Rosoux. 

Er werden toen op zes plaatsen in Frankrijk lijnen van de hogesnelheidstrein gesaboteerd. Op de lijn Brussel-Rijsel werden blokken van gewapend beton met metalen haken vastgemaakt aan elektrische bovenleidingen. Een TGV knalde in de buurt van Narbonne tegen twee blokken.

Radicalisering door coronamaatregelen

Vorig jaar waarschuwde Europol voor een mogelijk toenemende radicalisering van bepaalde individuen door de strenge coronamaatregelen. ‘Activisten van zowel extreemlinks als extreemrechts en diegenen betrokken bij jihadistisch terrorisme proberen de door de pandemie ontstane kans aan te grijpen om hun doelstellingen verder te propageren’, schreef de Belgische Europol-directeur Catherine De Bolle in het voorwoord van het ‘EU Terrorism Situation and Trend Report 2020′. 

In 2019 werden in totaal 119 terroristische aanslagen geregistreerd, volgens Europol. Aanslagen door nationalistische en separatistische groeperingen kwamen het meest voor (57). Er waren 26 links-extremistische aanslagen. Rechts-extremisten pleegden zes aanslagen in de EU. Door jihadisten werden er 21 aanslagen gepleegd, tegenover 24 in 2018.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20