Komen na ISIS en Al Qaeda nu ook de Proud Boys op de Canadese terreurlijst?

Canadese overheidsfunctionarissen overwegen om de extreemrechtse groep Proud Boys te bestempelen als een terroristische organisatie omwille van hun rol in de bestorming van het Amerikaanse Capitool.

‘Het zijn racisten, antisemieten, islamofobe, vrouwenhatende groepen. Ze zijn allemaal haatdragend, ze zijn allemaal gevaarlijk’, zei Bill Blair, minister van Veiligheid, aan het Canadese CTV News. ‘We werken er hard aan om ervoor te zorgen dat, waar er bewijs is en waar we de nodige informatie hebben, we op de juiste manier met die organisaties omgaan.’

Hoewel zijn kabinet nog niet bekend heeft gemaakt wanneer de Proud Boys effectief op de Canadese terreurlijst komen, benadrukte Blair dat hij de Proud Boys en de ‘ideologisch gemotiveerde gewelddadige extremisten’ binnen de groep nauw in de gaten houdt.

‘Ze zijn actief in Canada’

Jagmeet Singh, de leider van de New Democratic Party (NDP), een kleine linkse oppositiepartij, was vorige week de eerste die opriep om de Proud Boys te bestempelen als een terroristische organisatie. Hij noemde de bestorming van het Capitool door leden van de groep ‘een daad van binnenlands terrorisme’. Op Twitter schreef Singh: ‘Hun oprichter is een Canadees. Ze zijn actief in Canada, op dit moment.’

De Proud Boys zijn een extreemrechtse groepering en vechtclub, opgericht in 2016 door de Canadees Gavin McInnes, een van de stichters van Vice Media. De naam verwijst voor de grap naar het liedje ‘Proud of your Boy’ uit de Disney musical Aladdin. 

De groep haalde in 2017 de krantenkoppen tijdens een protestmanifestatie in Charlottesville. Tijdens die betoging, die onder andere georganiseerd werd door Proud Boys-lid Jason Kessler, werd tegendemonstrant Heather Heyer opzettelijk doodgereden.

Zware gevolgen

Als Canada de groep bestempelt als een terroristische organisatie zou dat grote gevolgen hebben voor de Proud Boys, meldt The Guardian. Zo zouden hun middelen in beslag genomen kunnen worden of verbeurd worden verklaard door de Canadese autoriteiten.

‘Banken en bedrijven zoals PayPal zullen dan waarschijnlijk geen zaken willen doen met iemand die lid van de Proud Boys. Dit soort bedrijven mijden risico’s’, aldus Jessica Davis, een terrorismedeskundige en voormalig analist bij de Canadese inlichtingendienst.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20